Zbog Nikolaidisovog teksta
0

Ugričić dostavio tražene podatke i ponudio ostavku

SRNA
Sreten Ugričić
Sreten Ugričić
Direktor Narodne biblioteke Srbije, pisac Sreten Ugričić, dostavio je danas ministru kulture Predragu Markoviću tražene informacije u vezi sa stavovima iznijetim povodom spornog teksta savjetnika predsjednika crnogorske skupštine Andreja Nikolaidisa, stavljajući na raspolaganje i svoju ostavku, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Marković je tražio tačne podatke i informacije od Ugričića pošto je potpisao Proglas Foruma pisaca u kojem se traži "obustava medijske hajke" na Nikolaidisa.

Ministar je o ovom slučaju na današnjoj sjednici obavijestio članove Vlade i naveo da će na osnovu informacija u naredna 24 časa, ako treba, da joj predloži neophodne korake uključujući i moguće razrješenje Ugričića i imenovanje v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije.

S obzirom da je Ugričić dostavio tražene informacije, stavljajući na raspolaganje, i svoju ostavku, te o tome detaljno obavijestio i javnost, Marković će tokom sutrašnjeg dana obavijestiti Vladu i javnost o svojim odlukama - navodi se u saopštenju.

Ugričić u izvještaju ministru Markoviću, između ostalog, navodi da je Proglas "razumeo kao podršku slobodi izražavanja."

"Ovom prilikom mogu da ponovim da svi koji me poznaju i sa kojima sam u karijeri sarađivao znaju da se gnušam terorizma, svakog nasilja i da sam se oduvek zalagao za demokratske vrednosti i činio sve što je u mojoj moći i u interesu naše zemlje, naroda i kulture. Kao upravnik naše nacionalne biblioteke podržavam Vladu i državni vrh, a ako svojim radom i rezultatima nisam potvrdio svoj patriotizam, moja ostavka kao i uvek stoji na raspolaganju Vama i Vladi", naveo je Ugričić u informaciji dostavljenoj ministru Markoviću.

Savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta Nikolaidis napisao je u autorskom tekstu da bi aktiviranje eksploziva u dvorani "Borik" za vrijeme proslave 20. godina Republike Srpske, bilo "civilizacijski iskorak". Ugričić i jedan broj pisaca iz Srbije uputili su podršku Nikolaidisu. Među njima su i Nenad Prokić, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević, Filip David. 
Vlada Crne Gore se, poslije protesta Srbije, ogradila od stavova Nikolaidisa.