Razočarani vlastima
746

U Zagrebu zapaljene svijeće za žrtve zločina HVO-a i HV-a u BiH

Piše: M. N.
Foto: Direktno.hr
Foto: Direktno.hr
Na dan kada su hrvatske vlasti u Zagrebu organizovale komemoraciju i odavanje počasti osuđenom zločincu Slobodanu Praljku, Inicijativa mladih za ljudska prava RH organizovala je paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

Svijeće su zapalili u 17 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu. Mladima se pridružila i nekolicina građana koji su zapalili svijeće pored listova papira na kojima su navedeni gradovi u kojima su stradali bh. građani tokom rata.

Koordinator Nikola Puharić kazao je kako su razočarani onim što su pokazale hrvatske vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu. Smatra da su vlasti izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO-a i HV-a.

Foto: Direktno.hr
Foto: Direktno.hr

Kazao je kako ovim žele poručiti da je mladim generacijama potrebno nešto bolje kao i osuda agresivnog djelovanja Hrvatske u BiH, prenose hrvatski mediji.

"Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njeno ime zloupotrijebili i osramotili. Ovim aktom želimo pokazati saosjećanje sa žrtvama i uputiti im saučešće. Dodatno, želimo preživjelima i porodicama stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njenom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela", kazali su iz ove organizacije.

Prethodnih dana aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u glavnim gradovima ex-yu zemalja stajali ispred vladinih institucija noseći transparent "#NisuNašiHeroji" poručivši da će i u narednoj godini nastaviti borbu za društvo u kojem počinitelji ratnih zločina nisu njihovi uzori, a poricanje se ne smatra činom vrhunskog patriotizma.