O historiji Kurda
0

U Zagrebu promovisana knjiga Hajrudina Somuna pod naslovom "Kurdistan Jan Neman"

S. G.
U prostorijama društva "Napredak" u Zagrebu jučer je promovisana knjiga novinara i diplomate Hajrudina Somuna "Kurdistan Jan Neman", a ovo djelo će naredne sedmice imati i sarajevsku promociju.

Kako je istaknuto na promociji, Somun se duže od pola stoljeća pripremao da napiše ovu knjigu, otkako se zbližio s kolegama Kurdima prilikom specijalizacije arapskog jezika i književnosti u Bagdadu 1964. godine.

Naslov djela je popularna parola među kurdskim borcima za nacionalna prava, a znači "Kurdistan ili ništa" ili drugim riječima "Kurdistan ili smrt".

Uz njihovu pomoć boravio je inkongniti na frontu iračkog Kurdistana gdje se sastajao s legendarnim kurdskim vođama Mula Mustafom Barzanijem i Dželalom Talabanijem.

Poslije 50 godina, kao penzionisani diplomata, ponovo je bio u Erbilu i drugim mjestima iračkog Kurdistana gdje se sastao sa sinom i unukom Mula Muastafe Barzanija, predsjednikom autonomne oblasti Masudom Barzanijem i Nečirvanom Barzanijem, njegovim nasljednikom na čelu autonomne oblasti Kurdistan.

Na osnovu dugogodišnjeg praćenja kurdskog pitanja, Somun je napisao memoarsko-putopisnu knjigu "Kurdistan Jan Neman" na čijoj su promociji u Zagrebu govorili bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske prof. dr. Vesna Pusić, poznati hrvatski historičar prof. dr. Tvrtko Jakovina i novinar Jerko Bakotin, autor serijala o Kurdima koji je proteklih godina dva puta emitiran na Hrvatskoj radio-televiziji.

Promotori su pohvalno govorili o knjizi, a posebno Pusić koja je i sama dva puta boravila u Kurdistanu i prisustvovala referendumu za kurdistansku nezavisnosti 2017.

"Kurdi me fasciniraju svojom historijskom sudbinom, hrabrošću i sposobnošću preživljavanja pod nevjerovatnim okolnostima", izjavila je.

Pusić je Somunu poručila da je iz njegove knjige dodatno naučila o kurdskoj historiji i identitetu, a kroz to na neki način i o stvaranju kolektivnog identiteta općenito.

Smatra da bi Somunovu knjigu, kako je rekla, čovjek trebao pročitati tri-četiri puta da uspije apsorbirati sve informacije, podatke i događaje o kojima piše, da u njoj ima materijala ne za 250, već za bar 1.000 stranica te da se čitajući je, još malo približila tom nevjerojatnom narodu.

Promociji u Zagrebu prisustvovao je i Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije, koji je cijenio Somuna kao diplomatu koji je služio kao zamjenik ambasadora u Iranu za vrijeme njegovog mandata.

Sarajevska promocija Somunove knjige bit će upriličena u utorak, 21. marta, u Bošnjačkom institutu u 18:30 sati.

Promotori će biti političar i publicista prof. dr. Ivo Komšić, dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo i urednik kulture u "Oslobođenju" Đorđe Krajišnik.

Predstavljanjem knjige u Sarajevu, kao što je bilo i Zagrebu, priređeno ke povodom kurdske Nove godine - Nevruza, koja pada na prvi dan proljeća.

Taj se datum uzima kao zvaničan početak nove godine u Iranu, a prihvatili su ga i ostali narodi iranskog civlizacijskog i etničkog porijeka, kao što su Kurdi.

Fotografija na koricama knjige, čiji je izdavač kuća Synopsis, prikazuje upravo proslavu Nevruza u jednom mjestu iračkog Kurdistana.