Regija
18

U Beogradu se održavaju susreti masona

Anadolija
(Foto: RVLS)
U Beogradu se od 5. do 7. juna održavaju skupovi evropskih i srbijanskih slobodnih zidara, saopšteno je iz Regularne velike lože Srbije (RVLS).

U prijestolnici Srbije, kako je navedeno, održava se "Evropski masonski miting – European Masonic Meeting“ u organizaciji Lože "Sveti Jovan – Saint John“ pod zaštitom Regularne Velike Lože Srbije (RVLS).

Evropski masonski miting predstavlja redovni godišnji skup evropskih loža, a koji se ove godine održava u Beogradu.

Pored brojnih gostiju iz inostranstva, poseban kuriozitet ove godine predstavlja i dolazak četrdesetak članova Masonskog hora iz Norveške, koji će svojim nastupima dodatno uveličati ovaj skup. Na skupu će se, pored ritualnog rada, razmijeniti informacije i obraditi aktuelne teme iz oblasti slobodnog zidarstva u Evropi, o sadašnjosti, ali i u budućnosti evropske masonerije.

U Beogradu će sutra, 7. juna, biti održana i 45. godišnja Skupština Regularne velike lože Srbije.

“Godišnja Skupština RVLS ove godine ima poseban značaj, imajući u vidu da se proslavlja 95 godina slobodnog zidarstva u Srbiji”, objavila je na svom sajtu organizacija “slobodnih zidara” u Srbiji.

Skupštini će prisustvovati predstavnici preko 20 velikih loža iz cijelog svijeta, a posebno se ističe posjeta velikog kancelara Ujedinjene velike lože Engleske (United Grand Lodge of England), jednog od najviših predstavnika tzv. „majke lože“ i jednog od najbližih saradnika velikog majstora UGLE – Vojvode od Kenta.

Velika loža Jugoslavije osnovana je 1919. godine i djelovala je sve do Drugog svjetskog rata. Ponovno registrovanje masonskih loža u Srbiji počelo je već početkom devedesetih. 

Regularna velika loža Srbije ima svoje stalne hramove u Beogradu, Zemunu i Novom Sadu u kojima radi najveći broj loža pod zaštitom RVLS. Također, u upotrebi je i određeni broj, tzv. privremenih hramova.