Regija
2

U Beogradu parastos žrtvama i protest protiv Haškog suda

Anadolija
Foto: SPC
Foto: SPC
Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina prošlog vijeka, koji je služio patrijarh srpski Irinej, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Parastosu su prisustvovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministri u Vladi Srbije, poslanici Skupštine Srbije, predstavnici drugih državnih institucija i brojni građani.

Dačić je u izjavi za novinare nakon služenja parastosa ocijenio da oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača predstavlja udarac procesu pomirenja.

On je rekao da je akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" jedan od najvećih zločina koji su se desili poslije Drugog svjetskog rata na teritoriji Evrope. Prema njegovim rečima, nezavisno od toga kako svaki narod bivše Jugoslavije gleda na događaje devedesetih godina, faktično stanje je da je 200.000 ljudi prognano, više hiljada ubijeno i da se vode sporovi oko njihove imovine.

"Nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje na ono što se desilo i sećanje na sve žrtve, počev od genocida koji se desio u Drugom svetskom ratu pa nadalje", istakao je Dačić i najavio da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronađe pravni način da dođe do osude zbog zločina nad Srbima.

Predsjednik srbijanske vlade je rekao i da će Srbija nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom i dodao da je neophodno da se pronađe način da se dođe do revizije presude.

Nakon parastosa održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama protiv oslobađajuće presude pomenutim hrvatskim generalima pod sloganom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve".

Srpski Patrijarh Irinej je rekao da Srbija ne treba po svaku cijenu da se okreće Evropi i da, ako po cijenu Evrope treba da se odriču tradicije, poručio je "hvala na pozivu". "Ali zato se okrećemo braći, svojoj slovenskoj braći, i od njih očekujemo pomoć koju smo uvek dobijali", rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve i naglasio da Srbija smatra da je dio Evrope i da je to uvijek bila.

Irinej je poručio da i poslije presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški sud prikriva zločine nad Srbima i da teško može da zadržvi naziv časnog suda, kao i da njegovu nepristrastnost osporavaju ne samo Srbija i SPC, već i neke od moćnih zemalja svijeta, pa i neki pošteni Hrvati.

"Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima, a nevine žrtve krivcima", rekao je poglavar SPC-a i naglasio da je Tribunal konačno pokazao da je u pitanju politički sud.

Nakon parastosa održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama protiv oslobađajuće presude pomenutim hrvatskim generalima pod sloganom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve".