Ilegalna trgovina cigaretama
0

U akciji "Tabakera" u Splitu privedeno 11 osoba

FENA
Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je danas da je nakon višemjesečne kriminalističke obradbe u suradnji s USKOK-om i Ravnateljstvom policije jučer i danas u akciji pod nazivom "Tabakera" istražnom sucu Županijskog suda u Splitu sprovedeno 11 osoba osumnjičenih za krijumčarenje cigaretama.

Među sprovedenima su i dva policijska službenika triljske Postaje granične policije osumnjičena za kažnjiva djela primanja mita.

U akciji "Tabakera" koja traje od početka ove godine policija je otkrila da je pet osoba u zadnjih nekoliko godina na širem području PU-a i zapadnog dijela Federacije BiH, u suradnji s drugim osobama na graničnim prijelazima, krijumčarilo cigarete i drugu robu. Ta skupina nabavljala je velike količine cigareta na području Federacije BiH s nadzornim markicama "for export only" ministarstava financija BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske te ih krijumčarila i ilegalno prodavala na hrvatskom tržištu.

Utvrđeno je također da je samo u razdoblju od veljače do lipnja ove godine prokrijumčareno 170 tisuća boksova cigareta raznih vrsta čime je hrvatski proračun oštećen za najmanje dva milijuna kuna.

Osim 11 jučer i danas sprovedenih osumnjičenika USKOK-u je kazneno prijavljeno još 29 osoba.

Na području PU-a u akciju "Tabakera" bilo je uključeno više od 100 policijskih službenika, a poslovni prostori osumnjičenih pretraživani su uz pomoć djelatnika Ministarstva financija i Porezne uprave.