Regija
320

Turska će u Tirani napraviti najveću džamiju na Balkanu

Klix.ba
Nova džamija u Tirani moći će primiti 4.500 vjernika (Foto: Hurriyet Daily News)
Nova džamija u Tirani moći će primiti 4.500 vjernika (Foto: Hurriyet Daily News)
Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je da u albanskom glavnom gradu Tirani planira izgraditi najveću džamiju na Balkanu.

Kao razlog za to iz ove uprave navode mali kapacitet jedine džamije koja postoji u tom gradu - Ethem beg džamije, koja može primiti svega 60 vjernika.

U Tirani živi oko 300.000 stanovnika, od kojih je muslimana više od 70 posto.

Nova džamija bit će izgrađena na površini od jednog hektara.

"Ljudi za vrijeme blagdana klanjaju na trgu u Tirani, jer Ethem beg džamija nije dovoljno velika. Vjernicima poteškoće stvaraju kiša ili hladno vrijeme. No, u novoj džamiji, koja će imati četiri minareta, moći će se moliti 4.500 ljudi", rekao je İsmail Palakoğlu iz turske Uprave za vjerska pitanja.

Prema njegovim riječima, procedura oko dobijanja građevinske dozvole i dalje je u toku, a planirano je da izgradnja džamije bude završena za dvije-tri godine.

Nakon predsjedničkih izbora u Turskoj krajem augusta, novi premijer Ahmet Davutoğlu preuzeo je pod svoju kontrolu Upravu za vjerska pitanja, koja predstavlja najviši vjerski autoritet u zemlji.

Uprava je ove godine bila uključena niz aktivnosti izvan svoje zemlje, uključujući obnavljanje džamija i drugih vjerskih objekata koji su oštećeni u poplavama koje su zadesile našu zemlju.