Ugostili ih u Skupštini
21

Troje ruskih poslanika nisu dobrodošli u EU zbog sankcija, ali su danas primljeni u Srbiji

S. Š.
Ruski poslanici, koje je sankcionisao Zapad, danas su boravili u Beogradu (Foto: Skupština Srbije)
Ruski poslanici, koje je sankcionisao Zapad, danas su boravili u Beogradu (Foto: Skupština Srbije)
Narodna skupština Srbije ugostila je danas rusku delegaciju poslanika koji su sankcionisani i kojima su "vrata zatvorena" u Evropskoj uniji i SAD-u, ali ne i u našem susjedstvu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Federalne skupštine Ruske Federacije, na čelu sa Jelenom Afanasjevom, predsjednicom Grupe za saradnju sa NSRS i članicom Odbora za spoljne poslove.

U delegaciji su bili poslanici Savjeta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Afanasjeve, bili i Andrej Černišev i Vladimir Krugli. Svi oni su pod zapadnim sankcijama.

Dio delegacije je bila i Olesja Padolina, ime koje se do sada nije pominjali na spisku zapadnih sankcija.

Afanasjeva je ukazala na značaj međudržavne saradnje Srbije i Rusije
Afanasjeva je ukazala na značaj međudržavne saradnje Srbije i Rusije

Sagovornici su tokom sastanka izrazili zadovoljstvo do sada ostvarenom međuparlamentarnom saradnjom, iskazujući spremnost za njen dalji razvoj.

Afanasjeva je posebno ukazala na značaj saradnje u okviru regionalnih i međunarodnih parlamentarnih organizacija, kao i važnost održavanja stalnih kontakata između poslaničkih grupa prijateljstva, koje bi mogle doprinijeti povezivanju regiona i gradova u Srbiji i Rusiji te njihovoj bližoj saradnji u oblastima kulture, obrazovanja i ekonomije.

Troje članova gornjeg doma Federalne Skupštine Rusije su, zajedno sa drugim ruskim poslanicima, na listi sankcija Evropske unije od marta 2022. Ranije je navedeno da su sankcionisani zbog podrške kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine.