Regija
0

Titovi nasljednici dobili spisak dragocjenosti koje su pohranjene u sefu

FENA
Prvi osnovni sud u Beogradu primio je izvještaj Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije o popisu dragocjenosti nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ poslije smrti Josipa Broza Tita pohranjenih u sefu Narodne banke i proslijedio ga nasljedinicima i njihovim punomoćnicima.

O izvještaju je obaviještena i porodica Karađorđević, koja je prethodno sud obavijestila da u trezoru ima i stvari koje pripadaju toj porodici, rekla je danas Tanjugu glasnogovornica suda Ida Nikitović.

Dodala je da će ročište za nastavak ostavinske rasprave Brozove zaostavštine biti ubrzo zakazan u Prvom osnovnom sudu.

Popis stvari iz trezora u Narodnoj banci izvršilo je tročlano povjerenstvo, sa savjetnikom predsjednika Republike Oliverom Antićem na čelu.

Nasljednici vjeruju da će otvaranje trezora omogućiti da se utvrdi koje su stvari podobne za naslijeđivanje.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je, na zahtjev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Ostavinska rasprava obnovljena je u decembru 2011. godine.

Nekadašnji Četvrti općinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica je osporavala to rješenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kojem je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari bivšeg predsjednika SFRJ.

Jovanka Broz je do sada podnijela nekoliko podnesaka sudu s popisom svoje osobne imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Bijelog dvora i dva vozila iz garaže na Brijunima.

Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njezin i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na vjenčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsjednika. Za veći dio nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na popisima s Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porculana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen s Mjeseca, poklon američkih astronauta.