Regija
0

Sutra presuda hrvatskim generalima Ademiju i Norcu

FENA
Godinu dana nakon početka suđenja za ratne zločine počinjene u akciji Medački džep 1993., u kojemu je saslušano više od stotinu svjedoka, na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će se objaviti nepravomoćna presuda generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu.

U prvom predmetu koji je Haaški sud prepustio hrvatskom pravosuđu dvojica generala Hrvatske vojske optuženi su po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medaèčkom džepu, gdje su, tvrdi tužiteljstvo, ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i masakrirani, razoreno je 300 građevina, ubijena stoka i opljačkana vrijedna imovina.

Optužnicom tužiteljstvo ne osporava legitimitet akcije, a generale tereti i jer nisu spriječili i kaznili takva kršenja ženevskih konvencija o ratnim pravima i običajima.

Generali su na suđenju odgovornost prebacivali jedan na drugoga.

Ademijeva je obrana tvrdila da je postojala dvostruka linija zapovijedanja, odnosno da je akcijom rukovodio načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko preko admirala Davora Domazeta Loše te da je Sektorom 1, u kojemu su se dogodili zločini, zapovijedao Norac.

Norčeva je obrana, pak, tvrdila da je akcijom zapovijedao Ademi od kojega je on primao naređenja te da Sektor 1 nije ni postojao.

Obrane obojice optuženika zatražile su oslobađajuću presudu, zaključivši kako generalima nije dokazana krivnja, kao što tvrdi tužiteljstvo, a u završnim riječima podsjetili su kako u 15 godina nakon akcije nitko od neposrednih počinitelja zločina u Medačkom džepu nije procesuiran.

Nepravomoćnu presudu, na koju će nezadovoljna stana imati pravo žalbe Vrhovnom sudu, predsjednik sudskog vijeća sudac Marin Mrčela objavit će u 12,30 sati u velikoj dvorani suda u koju je Ademi dolazio sa slobode, a Norac iz kaznionice u Lipovici, gdje služi 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog 1991. na gospićkom području.