Regija
35

Suljagić: Vlast u RS-u je napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH

Klix.ba
Koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić izjavio je za Klix.ba kako je jučerašnja odluka Vlade Republike Srpske (RS) o vršenju provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, čin kojim je vlast u tom bh. entitetu napustila Daytonski mirovni sporazum, čime direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je jučer da ova odluka ima privremeni karakter, a usvojena je, navela je Cvijanović, jer se ne može čekati kako bi se vidjela sudbina zakona o prebivalištu, bilo da je riječ u RS ili na nivou BiH.

"Ova odluka je čin jednostranog napuštanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Narodski kazano ovo je odluka da Aneks 7 mirovnog sporazuma, a samim tim ni Daytonski sporazum, više ne važi. Ovo je najozbiljniji korak vlasti RS-a u pravcu okončavanja Daytonskog mirovnog ugovora. Mi u Prvom martu očekujemo da Ured visokog predstavnika (OHR), prije svega, obustavi objavljivanje ove odluke u Službenom listu, odnosno njenu primjenu", kazao je Suljagić.

Ukoliko ne odluči da se umiješa u svoj posao, kazao je Suljagić, očekuje od Inzka da narodu i građanima Bosne i Hercegovine objasni koje su njene posljedice.

"Od naših izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekujemo da poduzmu prvo sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni u cilju očuvanja mira u ovoj zemlji, jer ovo je do sada najozbiljniji korak ka narušavanju krhkog mira u ovoj zemlji. Ovo je i potvrda naših ranijih izjava da je ova vlast, ovaj režim u entitetu RS, spreman žrtvovati mir da bi sačuvao vlast", kazao je Suljagić za Klix.ba.