Regija
0

Štrajk glađu u zatvoru kod Podgorice

FENA
Zatvor u Spužu
Zatvor u Spužu
Više od 150 zatvorenika Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija (ZIKS) u Spužu kod Podgorice stupilo je u srijedu navečer u štrajk glađu, objavio je u četvrtak podgorički dnevnik Dan.

Zatvorenici su objasnili da odbijanjem uzimanja hrane štrajkaju "zbog svakodnevnog premlaćivanja i iživljavanja službenika ZIKS-a nad njima", navodi list.

Nakon objave štrajka rukovodstvo ZIKS-a je pozvalo sve zaposlenike da dođu na posao kako bi ugušili štrajk, a osuđenici su pozvali novinare tvrdeći da su "već deset dana predmet zlostavljanja i da su batine postale svakodnevna pojava".

"Svake večeri službenici nekoga prebiju", tvrde zatvorenici zatvora u Spužu navodeći kako je u noći između utorka i srijede jedan zatvorenik pretučen i da je od batina više puta gubio svijest.

Oni kažu da su štrajkače iz zatvorskog kruga stražari silom odvukli u sobe, da je nekoliko osuđenika zatvoreno u samice i da je Uprava zabranila da se nakon batina zatvorenicima pruža medicinska pomoć.

Ovo je drugi štrajk u ovom zatvoru u deset dana. Raniji štrajk glađu zatvorenici su objavili zbog odluke novog direktora Milana Radovića da pooštri kontrolu u ZIKS-u nakon što je jedan osuđenik u zatvoru umro od posljedica predoziranja drogom, a drugi spašen u posljednjem trenutku.

Zatvorenici protestiraju i zbog ukidanja tzv "uvjetnog otpusta" i ubacivanja još kreveta u zatvorske sobe.