Prijeti kolaps
6

Šta je zapelo u formiranju vlasti na Kosovu? Analitičari smatraju da sve koči Isa Mustafa

I. Č.
Isa Mustafa i Albin Kurti (Foto: AFP)
Isa Mustafa i Albin Kurti (Foto: AFP)
Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu objasnio je za Klix.ba da je zastoj u formiranju vlasti Kosova posljedica nastojanja lidera Demokratske lige Kosova (LDK) Ise Mustafe da do kraja ponizi čelnika Samoopredjeljenja Albina Kurtija preuzimajući što više vlasti u budućoj vladi.

"Kurti je tokom predizborne kampanje obećao da će formirati vlast sa LDK, i ni s kim drugim, što je do sada zloupotrebljavao Mustafa budući da je postavljao teške uslove u nastojanju da ga ponizi do kraja tako što će preuzeti što više vlasti. To je razlog zbog kojeg nije došlo do sastavljanja funkcionalne koalicije", kazao je Spahiu.

Navodi kako Mustafa jeste legalno izabran na čelo LDK, ali kako ne uživa ugled među članstvom svoje stranke.

"Mustafa uopće nije učestvovao na izborima. Kandidovao je potpredsjednicu stranke Vjosu Osmani za premijerku Kosova i ona nije pobijedila. Sada ostavlja nju postrani i hoće da dobije svu vlast za sebe. Tako da je to jedna neprirodna situacija koja je dovela do političkog čvora koji je dosta teško raspetljati", rekao je Spahiu za Klix.ba.

Upitan da li postoji rok za formiranje vlasti, Mustafa objašnjava da ustav nije predvidio bilo kakve rokove, ali da je do 1. marta neophodno usvojiti budžet.

"Prijeti nam svojevrstan kolaps države i 1. mart je posljednji rok do kojeg bi trebalo nešto napraviti. Smatram da do toga neće doći jer Kurti ne samo da je pobijedio, nego i dobio podršku Amerikanaca. To je na Kosovu dosta važno, tako da je to razlog zašto ja očekujem da će biti formirana vlada", kategoričan je Spahiu.

Analitičar Nexhmedin Spahiu
Analitičar Nexhmedin Spahiu

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da neko od dvojice potencijalnih koalicionih partnera popusti, ili da Mustafa riješi probleme sa političkim protivnicima unutar vlastite stranke.

"Mustafa preko kompromisa sa Kurtijem vodi borbu na dvije strane. Na jednoj želi sebi da obezbijedi mjesto predsjednika, a na drugoj da ostavi Kurtiju ministarstva na koja pretenduju njegovi unutarstranački protivnici, a da dobije ona u kojima bi postavio svoje pulene. To oduzima dostava vremena i dovodi do toga da pregovori budu jako teški", kazao je Spahiu.

Spahiu objašnjava kako Kurti ne pregovara sa LDK, već sa predsjednikom koji ne predstavlja interese cjelokupne stranke.

Upitan da li smatra da će doći do napretka u odnosima između Bosne i Hercegovine i Kosova, Spahiu odgovara potvrdno.

"Mislim da će doći do napretka budući da Kurti razumije situaciju u BiH. Nadam se da će to doveseti do situacije da se bosanski lideri malo pokrenu i da, barem, odnosi između Kosova i BiH bude kao što odnosi između Kosova i Srbije. Građani Kosova mogu da otputuju, nakon zadnjeg sporazuma, sa ličnim kartama u Srbiju, što nije slučaj sa BiH", istakao je Spahiu.

Napominje kako takav odnosi najviše šteti Bošnjacima Kosova.

"Bošnjaci su ugroženi etnička manjina na Kosovu upravo zbog toga. Svaki reciprocitet najviše njih ugrožava. Ne mogu da funkcionišu rodbinske veze i takve stvari", zaključio je profesor političkih nauka sa Kosova Nexhmedin Spahiu.