Regija
0

Srbijanski četnici za Klix.ba: Odlasci u borbe na Krim su ludost!

Piše: E. G.
Foto: Pravda.rs
Foto: Pravda.rs
Gotovo svi mediji u regionu u protekla dva dana objavili informaciju da je grupa dobrovoljaca iz Srbije koji se predstavljaju kao pripadnici "četničkog pokreta" na čelu sa izvjesnim Milutinom Mališevićem otputovali na Krim kako bi dali podršku ruskim trupama u Sevastopolju.
Milutin Mališić tokom govora koji je navodno snimljen na Krimu
Milutin Mališić tokom govora koji je navodno snimljen na Krimu

Ljubo Manojlović iz Beograda, sekretar Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, za Klix.ba kaže da u Srbiji ima jako puno organizacija koje se predstavljaju kao četnički pokreti te da većina njihovih pripadnika su zapravo mlađe osobe koje i ne znaju šta se događalo tokom Drugog svjetskog rata.

"Mi kao udruženje čiji sam ja trenutno sekretar se zovemo Udruženje pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini. Naziv četnik potječe još iz balkanskih ratova. Dražo Mihailović je krajem 1941. izdao naredbu gdje se zabranjuje izraz četnik. Ti ljudi koji su tamo otišli i sve ove organizacije, ja im ni imena ne znam, nemaju apsolutno veze sa Ravnogorskim pokretom", govori Manojlović objašnjavajući nam razliku između "pravih" i onih drugih četnika.

Milutin Mališić, koji se predstavlja kao zapovjednik četničke garde "Vukovi" našem sagovorniku nije poznat.

"U životu nisam čuo za tog čovjeka. Sve to je stvarno nevjerovatno. Oni nemaju veze sa nama. Pripadnici našeg udručenja su svi bili u ratu od 1941. do 1945. godine i svi su u vrijeme komunističkog režima bili na robiji. Najmlađi član našeg udruženja ima 64 godine, a ovo što je ostalo još živo od članova uglavnom ima 80 i više godina. Čak i da su mlađi sigurno ne bi otišli na Krim", dodaje Manojlović.

Na pitanje kako komentira odlazak grupe koja se prestavljaju kao četnici na Krim, Manojlović kaže da je to potpuno suludo.

"Mislim da je to potpuno sumanuto. Ne znam ko su ti ljudi, kakve su im uopće ideje i šta im je uopće u glavi", kaže Manojlović.

Prema pisanju srbijanskih medija Mališeviću, predvodniku četnika na Krimu, se 2000. godine sudilo pod optužbom da je sa grupom OSA (Oslobodilačka srpska armija) planirao ubistvo Slobodana Miloševića. On je tada negirao da je učestvovao u planiranju atentata.

Tada je, pišu mediji u Beogradu, izjavio da je OSA radila tajno u Srbiji i na Kosovu te da su planirali akcije uperene na međunarodne snage u BiH i napad na "mudžahedinske objekte". Kasnije je odluku o njihovom pomilovanju donio Vojislav Koštunica, kada je bio predsjednik Srbije.

U suštini se radi o pripadniku jedne od brojnih frakcija među četnicima i ravnogorcima, koja je kako su sami kazali, bliska sa Kozacima.