Ipsos Strategic marketing
0

Srbija: Vlada za EU, glasači vodećih stranaka za Kosovo

FENA
Kad bi građani Srbije u ovom trenutku na referendumu mogli birati između Kosova i Europske unije, dvije trećine njih izabralo bi Kosovo, rezultati su istraživanja beogradske Televizije B92 i agencije "Ipsos Strategic marketing".

Reprezentativni uzorak je pokazao da bi se 59 posto ispitanika opredijelilo za Kosovo, a tek 27 posto njih za Europu.

Rezultati istraživanja pokazali su, međutim, paradoks - dok stranke vladajuće koalicije promiču proeuropsku politiku, većina njihovih birača su euroskeptici i radije bi se opredijelili za Kosovo umjesto EU.

Među 59 posto skeptičnih prema EU najbrojniji su simpatizeri i glasači vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Čak 78 posto glasača i simpatizera SNS prije bi izabralo Kosovo nego li članstvo u EU, iako se naprednjaci već dulje od dvije godine deklariraju kao prouropska stranka nakon što su se u oktobaru 2008. otcijepili od Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kojemu se u Den Haagu sudi za ratne zločine. U Europsku uniju bi tek 14 posto građana koji podupiru politiku naprednjaka.

Pristalice najveće i trenutno najjače stranke u Srbiji tako bi se najlakše odrekle eurointegracija, iako njihov aktualni predsjednik i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić kategorično tvrdi kako "ove vlade neće biti ako netko u njoj zaboravi eurointegracije kao prvi prioritet".

Europu na drugo mjesto stavljaju i glasači Vučićevih parnera u vladi, druge po snazi Socijalističke partije, na čijem je čelu premijer Ivica Dačić. Čak 77 posto simpatizera socijalista bi se na potencijalnom referendumu izjasnilo za Kosovo, a devet posto glasovalo bi za EU.

Zanimljivo je da bi se za Europu izjasnila skoro trećina simpatizera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice - 24 posto, što je više i od socijalista i naprednjaka. Ipak, s obzirom da se Koštiničini stranački kolege ubrajaju među najoštrije euroskeptike u srbijanskom parlamentu, to podupire i njihovih 64 posto birača.

Među oporbenim strankama glasači Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića su skoro izjednačeni po opredijeljenosti za EU odnosno za Kosovo - 46 posto njih biralo bi Kosovo, a 43 posto Europsku uniju.

Najbrojniji eurooptimisti su glasači oporbene Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i jedini su u većini, jer bi ih 74 posto prije izabralo Europu, a samo osam posto Kosovo.

U Skupštini Srbije koalicija okupljena oko naprednjaka (SNS) od 250 zastupničkih mjesta ima 73, socijalisti (SPS) i njihovi koalicijski partneri 44, stranke predvođene demokratima (DS) 67, Koštuničina DSS 21, koalicija Preokret na čelu s LDP-om 19, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ministra financija Mlađana Dinkića 16, stranka vojvođanskih Mađara (SVM) pet i stranke nacionalnih manjina pet zastupničkih mjesta.

Vladu su formirale stranke i koalicije uz naprednjake (SNS), socijaliste (SPS) i Ujedinjene regione Srbije (URS).