Regija
10

Srbija: Uručena protestna nota Sloveniji zbog izjave Pahora o Kosovu

SRNA
Borut Pahor (Foto: Klix.ba)
Borut Pahor (Foto: Klix.ba)
Ambasadoru Slovenije u Srbiji uručena je protestna nota Ministarstva vanjskih poslova zbog izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora u kojoj je pozvao na priznavanje Kosova.

Povodom izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora tokom posjete predsjednika Kosova Hašima Tačija 6. i 7. juna 2016. godine, danas je u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije pozvan ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič.

Tom prilikom, vršilac dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova ambasador Goran Aleksić je ambasadoru Gaspariču uručio protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova zbog izjave predsjednika Slovenije Pahora u kojoj je on pozvao na priznavanje nezavisnosti Kosova i podržao njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije podsjeća da to nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova je ukazalo da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova suštinski podrivaju napore koje Srbija i EU ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju za medije.

Slovenačkoj strani je poručeno da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje direktno nanose štetu bilateralnim odnosima i međusobnom povjerenju, dodaje se u saopštenju.