Izvještaj Carmela Agiusa
28

Srbija u UN-u ponovo pozvana da Sudu u Hagu isporuči Vjericu Radetu i Petra Jojića

B. R.
Vjerica Radeta i Petar Jojić
Vjerica Radeta i Petar Jojić
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MKSJ) Carmel Agius ponovo je pozvao Srbiju da isporuči Vjericu Radetu i Petra Jojića koje su osudili 2012. godine.

To je učinio podnoseći godišnji izvještaj o radu ovog suda pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Kako su saopćili, napredak u radu ovog suda odražava se i kroz to što su ove godine osuđeni Ratko Mladić, Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Agius, kako je navedeno, izrazio žaljenje što nije mogao izvijestiti o napretku u slučaju nepoštivanja Suda, a za šta su osuđeni Radeta i Jojić. Napomenuo je da je 11. maja ove godine prijavio Srbiju zbog nepoštivanja, tj. zbog toga što ih još nije izručila. Ovo je bila treća prijava protiv Srbije.

Agius je još jednom pozvao Srbiju da poštuje odluke MKSJ i međunarodne obaveze koje je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, Radeta i Jojić osuđeni su zbog nepoštivanja suda, jer su prijetili i pokušali podmititi svjedoke u procesu protiv osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Oboje su zvaničnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS). Prije četiri godine preminuo je trećeoptuženi Jovo Ostojić, također bivši član SRS-a.