Regija
0

Srbija tražila da Vijeće sigurnosti UN-a poništi neovisnost Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u ponedjeljak da Vijeće sigurnosti UN-a hitno poništi neovisnost Kosova, nazivajući ga jednostranim i ilegalnim, te da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet njegove zemlje.

"Tražimo od Vijeća sigurnosti UN-a da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, uključujući Kosovo", rekao je Tadić u govoru na izvanrednoj sjednici VS-a sazvanoj na zahtjev Rusije.

Predsjednik Srbije je od glavnog tajnika UN Ban Ki-moona, odnosno njegovog posebnog izaslanika na Kosovu Joachima Rueckera, zatražio je da iskoristi svoje ovlasti i odmah poništi deklaraciju o neovisnosti Kosova i raspusti Skupštinu Kosova koja ju je donijela "protivno Rezoluciji 1244".

Tadić je ocijenio kako je povijesna nepravda i kazna da se "jednoj maloj, miroljubivoj i demokratskoj zemlji u Evropi, članici UN-a, nelegalno i protiv njezine volje oduzima dio teritorija".

Od Vijeća sigurnosti UN također je zatražio poduzimanje mjera kako bi se osiguralo da snage KFOR-a na Kosovu ostanu "statusno neutralne" i zaštite živote i imovinu Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Ponovio je poziv za zaštitu svećenika, crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nazivajući ih "svetinjama koje su temelji srpskog identiteta, tradicije i srpske povijesti".

Tadić je podsjetio da je nakon 1999. godine 250.000 Srba i drugih nealbanaca protjerano s Kosova, a 17. ožujka 2004. spaljeno 35 crkava i manastira, 800 kuća i još 5.000 Srba i drugih nealabanaca napustilo je svoje domove, pitajući retorički je li neovisnost nagrada Albancima za to nasilje.

Srbijanski je predsjednik rekao da će Vijeće sigurnosti UN-a "izgubiti autoritet" ako dopusti da nelegalni čin postane realnost i pokazati da se u svijetu ne moraju poštivati pravo i pravda. "Poslije ovog čina svijet više neće biti isti", ustvrdio je Tadić.

Najavio je da će se Srbija, kao evropska zemlja, "dostojanstveno, mirno i civilizirano boriti za pravo i za pravdu", kao i da nikada neće odustati od svojih legitimnih interesa i legitimne evropske perspektive.

Ponovio je da Srbija nikada neće prihvatiti neovisno Kosovo.