Jaap de Hoop Scheffer
0

"Srbija sama bira put"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbija sama bira da li će, osim u EU, ući i u NATO, ali praksa pokazuje da članstvo u obje organizacije idu ruku pod ruku, rekao je generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.
  • NATO i EU su dvije različite organizacije. One svoje odluke donose nezavisno, uključujući i one o tako važnim pitanjima, kao što je proširenje, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jaap de Hoop Scheffer za "Večernje novosti". On je naglasio da je tačno da članstvo u jednoj organizaciji nije uslov za članstvo u drugoj, prenose u srijedu agencije.

  • U praksi, vidjeli smo proteklih godina da članstvo u EU i NATO idu zajedno. Za mene je to prirodno, jer NATO i EU promovišu suštinski iste vrijednosti i teže sličnim strateškim ciljevima. Na tim osnovama, najveći broj zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi je istovremeno zatražio članstvo u obje organizacije, objasnio je Scheffer.

Nq pitanje da li podržava ideju Beograda da se revidira Kumanovski sporazum, Scheffer je rekao da mu je predsjednik Srbije Boris Tadić ukazao na interes Srbije da se prilagodi primjena Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog između KFOR-a i srpskih vojnih snaga 1999. godine.

  • Bilo koja odluka NATO-a s tim u vezi je političko pitanje koje treba da se uputi Vijeću Sjevernoatlantske alijanse da o tome odluči. U skladu s tim, da bi se to pitanje uspješno riješilo, zatražili smo od Srbije da nam dostavi detalje o izmjenama koje želi i iznese razloge zbog kojih to treba da se uradi. Shvatam da vlasti planiraju da to urade u pogodnom trenutku, rekao je Scheffer.

On je dodao da gotovo deceniju unazad KFOR izvršava svoje dužnosti da bi efikasno ostvario sigurnu i sigurnu sredinu na Kosovu, u saglasnosti sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

  • To će i dalje biti angažman KFOR-a i cijele alijanse. Drago mi je što sve zajednice, uključujući i zajednicu Srba s Kosova, sistematski veoma visoko ocjenjuju sposobnost KFOR-a i u njega imaju povjerenja, rekao je Scheffer koji će u augustu dužnost generalnog sekretara Alijanse prepustiti Dancu Andersu Foghu Rasmussenu.