Boris Tadić
0

"Srbija prihvata sva rješenja u BiH koja dogovore oba entiteta"

SRNA
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Za Srbiju su prihvatljiva sva rješenja u BiH, uključujući i promjenu Ustava, ako su donesena dogovorom dva entiteta i tri naroda, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić tokom prvog razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Tadić je na marginama "Brisel foruma 2010" rekao da se Srbija protivi dezintegraciji BiH i njenoj podjeli, jer je jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, i to je njena principijelna pozicija.

On je naveo da se Srbija ne protivi integracionim procesima BiH koji vode članstvu u NATO, jer su to njena unutrašnja pitanja u koja se Srbija ne miješa, a i to članstvo se ne protivi interesima Srbije.

"Naš cilj je da svi zajedno budemo u EU", rekao je Tadić, podsjetivši da je sa Eštonovom razgovarao o regionalnoj saradnji, pitanju Kosova, CEFTA sporazumu, kao i sutrašnjem susretu sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Tadić je sa Ashtonovom, koja je i potpredsjednik Evropske komisije, razgovarao i o potrebi da se "što prije prevaziđe umor od proširenja EU koji negativno utiče na brzinu integracija".

Tadić i Josipović učestvovaće sutra na panel diskusiji čija je tema zapadni Balkan, a kojoj će prisustvovati i slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak i američki senator George Vojnović.

Josipović je ranije danas izjavio da je stabilnost BiH prvenstveno "posao" tri konstitutivna naroda u BiH.
On je istakao da je Hrvatska zainteresovana za saradnju u regionu i da će promovisati politiku zajedničkog napretka, dodajući da je ova zemlja spremna da široko sarađuje sa svim susjedima čiji cilj je članstvo u EU.  

Predsjednik EU Herman van Rompej sjedi na svečanoj večeri u hotelu "Konrad", gdje se održava Briselski forum, za istim stolom sa Tadićem i Josipovićem.

Na "Brisel forumu 2010", koji je počeo danas i traje do nedjelje, 28. marta, biće riječi o svjetskoj ekonomskoj krizi, transatlantskim odnosima u multipolarnom svijetu, budućnosti NATO-a, Afganistanu, Pakistanu, Iranu, Balkanu, Turskoj i klimatskim promjenama.