Regija
222

Srbija: Oduzimanje automobila za vožnju sa dva ili više promila alkohola u krvi

Piše: Š. B.
Nacrtom novog zakona o sigurnosti saobraćaja koji bi u Srbiji trebao biti usvojen iduće godine predviđa se oduzimanje automobila vozačima koji voze sa dva ili više promila alkohola u krvi, kao i onima koji voze bez položenog vozačkog ispita.

Prema novoj mjeri zakona policija bi pijanim vozačima automobil privremeno oduzimala istog trena, dok bi se nakon donošenja pravomoćne odluke automobil oduzeo trajno, prodao na aukciji, a novac bi se uplaćivao na računa fonda za sigurnost saobraćaja.

Isto bi vrijedilo čak i ako osoba koja upravlja automobilom nije njegov vlasnik: pijani vozač ostao bi bez automobila bez obzira na to u čijem je on vlasništvu.

Osim što bi se time osvijestila odgovornost samih vlasnika automobila koji bi vjerovatno više pazili kome daju ključeve svojeg auta, time bi se, tvrde stručnjaci u Srbiji, utjecalo na slučajeve kad automobilom upravljaju djeca vlasnika, pogotovo maloljetna.

Oko nacrta zakona u javnosti se lome koplja jer dio pravnika smatra kako bi se oduzimanjem nečije privatne imovine za počinjeni prekršaj kršio Ustav. Inače se imovina prema tamošnjim zakonima može oduzeti jedino ako je njome izvršeno kazneno djelo, a ne prekršaj. Međutim, dio pravnika upozorava kako nema govora da bi ovakva zakonska odredba bila protivustavna jer postojeći zakoni već ionako predviđaju mogućnost oduzimanja predmeta, čak i za učinjene prekršaje, a ne samo za kaznena djela.

Index.hr je postavio anketu u kojoj pita svoje čitaoce da li bi voljeli da se sličan zakon usvoji i u Hrvatskoj, a sudeći prema dosadašnjim rezultati, naši susjedi, odnosno 84 posto čitalaca je oduševljeno ovim prijedlogom.