Regija
0

Srbija: Nastavljaju se pregovori o novoj vladi i vlasti u Beogradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Koalicija Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) i koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS), Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) nastavljaju pregovore o sastavu nove vlade i vlasti u Beogradu.

Dio glavnih pregovarača danas nije u zemlji: Tomislav Nikolić i potpredsjednik stranke Dragan Todorović otputovali su u posjet predsjedniku stranke haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju u Den Haag, a vođa socijalista Ivica Dačić je u Moskvi i ondje bi se službeno trebao sastati s čelnicima Pravedne Rusije, a neslužbeno i s Miloševićevom udovicom Mirjanom Marković.

Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić nastavak pregovora je najavio za vikend te na današnjoj konferenciji za novinare kazao da bi jučer potpisan dogovor njegove stranke sa DSS-om Vojislava Koštunice i socijalistima o ciljevima za sastavljanje "nacionalne vlade" trebao vrlo brzo pridonijeti dogovoru o konkretnim rješenjima u vladi i beogradskoj vlasti.

Drukčija je današnja izjava vođe JS-a Dragana Markovića Palme, koji je agenciji Beti rekao da su dosadašnji razgovori SPS-PUPS-JS sa SRS-om i DSS-om tek početak i da dogovorena načela još ništa ne znače. Ta će koalicija razgovarati i s Demokratskom strankom Borisa Tadića "ako pregovori sa SRS-om i DSS-om propadnu", istaknuo je, dodavši kako "ne će dopustiti da Srbija stane i da stane život u Srbiji".

Marković je, uz to, dodao i da se njegova stranka (s tri od 20 koalicijskih mandata) protivi poništenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om u novoutemeljenu parlamentu, kako su to najavljivali Koštunica i Nikolić. I iz SPS-a (socijalista) izjavljuju da se mogu očekivati pregovori i s "drugom", demokratskom stranom: visoki dužnosnik SPS-a Milutin Mrkonjić priopćio je, usred pregovora, da su europski fondovi jedino jamstvo održanja i razvoja Srbije.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić i njegov DS, koji predvodi listu "Za europsku Srbiju" (osvojila je 102 mandata od ukupno 250 u budućem parlamentu", također su najavili pregovore sa SPS-om, te su u današnjem priopćenju ocijenili da bi bilo "pogubno" ako bi predsjednik DSS-a Koštunica radikalima "darovao" Beograd.

"Bilo bi pogubno da Koštunica uspije u namjerama da daruje najvitalnije srbijansko središte - Beograd u ruke Vučiću i radikalima, za čije vladavine su Beograđani proganjani iz svojih stanova, prijetilo im se pištoljima i crnim listama za odstrel novinara i neistomišljenika", navodi se u priopćenju DS-a.

S druge strane, predsjednik G17 Plus Mlađan Dinkić, čija stranka je na izbornoj listi DS-a, izjavio je da SPS i njegova koalicija mora odlučiti s kime će sastaviti vlast, te ocijenio kako je neprihvatljivo da SPS u Beogradu koalira sa DSS-om i radikalima, a na državnoj razini s listom "Za europsku Srbiju".

Pojedini beogradski mediji danas tvrde da je Ivici Dačiću i koaliciji koju predvodi isti ultimatum postavio i Vojislav Koštunica, tražeći da SPS i na lokalnoj, beogradskoj i republičkoj razini sastavi vlast s njegovom strankom i radikalima.

S druge strane, vođa Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je, gostujući sinoć na televiziji "Pink", da će njegova stranka (13 mandata na državnom i sedam na lokalnim beogradskim izborima) učiniti sve da pomogne Tadićevu DS-u da se dogovori sa SPS-om.

"Ako Srbija dobije protueuropsku vladu, dužni smo sastaviti paralelnu europsku, koja bi preko predstavnika u parlamentu stalno vršila pritisak na vlast i širila utjecaj u društvu, koji će prije ili kasnije dovesti do novih izbora", kazao je Jovanović. Objasnio je da to ne bi trebalo shvatiti kao uvod u sukobe ili nacionalne prosvjede, već posezanje za sredstvima koja poznaju suvremene demokracije.

Rok za sastav beogradske i srbijanske skupštine je mjesec dana pošto Republička izborna komisija (RIK) idući tjedan, nakon ponavljanja izbora na dvama biračkim mjestima u Beogradu i trima u ostatku države u nedjelju, 18. svibnja, objavi konačne izborne rezultate.