Regija
0

Srbija dogovorila mjere protiv kosovske kontrole granica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon najava kosovskih vlasti da će od 16. septembra na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova prema Srbiji, postaviti kosovsku policiju i carinike, srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Borisom Tadićem dogovorio je niz mjera u svrhu sprečavanja nasilnih nametanja rješenja na Kosovu, izvještavaju u srijedu beogradski mediji.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako je na sastanku održanom u utorak navečer dogovoren niz mjera koje Srbija treba preventivno poduzeti kako bi se izbjegle teške posljedice, precizirajući kako je riječ prije svega o diplomatskim i političkim mjerama.

Dačić je kazao kako najava prištinskih vlasti da će postaviti carinike ''na administrativne prijelaze'' dovodi do reakcije Srbije kako bi se spriječili novi sukobi te istaknuo kako je pogrešna pretpostavka da će Srbija dati sve da bi dobila kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji (EU) i da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak na Uniju kako bi se zaokružila kosovska nezavisnost.

Dodao je kako je takav odnos prema Srbiji pogrešan i nepravedan te da jednostrani potezi koji se odnose na sjever Kosova mogu za posljedicu imati brojne sukobe u regiji.

"Postavlja se pitanje da li se mi nešto dogovaramo ili samo moramo nešto provoditi'', kazao je Dačić te naglasio kako se u svakoj vrsti suradnje moraju poštivati dogovori i da su, za sudjelovanje u dijalogu s kosovskim predstavnicima, Srbiji zauzvrat davana jamstva međunarodnih dužnosnika da neće biti promjene realnosti na terenu.

Po Dačićevim riječima, prištinska vlada želi zauzeti sjever Kosova i ''administrativne prijelaze'' uz pomoć Eulexa i Kfora, na što će Srbi reagirati postavljanjem barikada na putovima i situacija će biti takva da će se ili voditi stalne borbe ili će se Srbi morati iseliti od tamo.

Prenoseći da je kosovski premijer tokom dana objavio pojedinosti vezane uz preuzimanje nadzora nad dva granična prijelaza, agencija Tanjug navodi uz ostalo kako je Thaci procjene da bi zbog akcije kosovske vlade i otpora lokalnog stanovištva moglo doći do krvoprolića ocijenio pretjeranim.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je najavio kako će od međunarodne zajednice zatražiti da spriječi postavljanje kosovskih carinika na prijelaze prema Srbiji te dodao kako međunarodni čimbenici trebaju spriječiti namjere kosovskih vlasti, podsjetivši na obavezu statusne neutralnosti zaštitnih snaga Kfora i europske misije Eulexa.

Najavivši kako će Srbija kroz sve međunarodne institucije pokrenuti procese u kojima bi se trebala zaustaviti namjera kosovskih vlasti,

Tadić je istaknuo da on ni pod kakvim pritiscima neće prihvatiti takvo rješenje. Naveo je kako će u povodu toga kontaktirati i visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, te ustvrdio kako je metodologija pritisaka na Srbiju veoma opasna i da srbijanske vlasti dovodi u veoma tešku situaciju.