Regija
5

Split: Holandska konzulica ubodena nožem u glavu

SRNA
Silvana Kondić (u sredini)
Silvana Kondić (u sredini)
Holandska konzulica Silvana Kondić brutalno je napadnuta u svom kabinetu u Splitu. Napadač je uhapšen sat i po nakon napada.

Prema prvim informacijama iz policije radi se o muškarcu koji ima hrvatsko i holandsko državljanstvo. Uhapšen je prijateljevom stanu.

"Konzulica mi je kazala da ju je napao narkoman. Radi se o osobi koja ima i holandski pasoš. Ne znam tačno koji je bio motiv napada, ali je konzulica kazala kako je vikao da su mu mnogi dužni novac. Pretpostavljam da je tražio pomoć kod naplate tih dugova", kazala Ida Batarelo, splitska dogradonačelnica, nakon posjete napadnutoj konzulici, piše Index.hr, koji nezvanično saznaje da je napadač 48-godišnji Doris M.

Prema prvim informacijama, napadač je konzulicu Kondić izbo nožem po glavi i vratu, a navodno se radi o više od desetak uboda nožem. 72-godišnja Kondić je u teškom šoku prebačena na Hitni hirurški odjel splitskog KBC-a. Rane su joj sašivene i upućena je na daljnju dijagnostiku. Pri svijesti je, ali još ne može doći sebi od napada. Navodno je van životne opasnosti.

Kondić se branila te je zadobila i povrede ruku. Sudeći prema povredama, čini se da je napadač bacio i ubadao dok je ležala na podu.

Splitska policija je za Index.hr potvrdila napad, a pregledali su i snimke nadzornih kamera, koje pokrivaju ulaz u neboder u kojem se nalazi konzulicin kabinet.

U holandskoj ambasadi u Zagrebu nisu imali informacija o događaju te navode da će odmah provjeriti šta se dogodilo i kakvo je stanje napadnute konzulice.