Regija
0

Slovenski parlament u srijedu odlučuje o priznanju Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski parlament odlučivat će o priznanju Kosova na svojoj izvanrednoj sjednici u srijedu idućeg tjedna, odlučeno je u petak u Ljubljani.

Kolegij predsjednika parlamenta Franca Cukjatija u petak je donio odluku da se prijedlog o priznavanju Kosova kao neovisne i suverene države, što ga je vlada donijela prije osam dana, uvrsti na izvanrednu sjednicu parlamenta koja će početi u srijedu u devet sati. Prije toga o prijedlogu će raspravljati i vanjskopolitički odbor parlamenta.

Prema anketama javnog mišljenja koje su proteklih dana objavili slovenski mediji, većina Slovenaca sklona je odluci o priznanju nezavisnosti bivše jugoslavenske pokrajine, ali ih većina smatra da će to izazvati slabljenje odnosa sa Srbijom, a među gospodarstvenicima vlada bojazan da će taj potez otežati ekonomske odnose.

Srbi koji žive u Sloveniji najavili su već ranije da će u nedjelju pred pravoslavnom crkvom u Ljubljani održati prosvjedni skup protiv proglašenja neovisnosti Kosova i njegova međunarodnog priznanja od strane pojedinih država. Prosvjed su najavljivali prošle nedjelje, ali je otkazan iz pijeteta nakon smrti bivšeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka prošle subote.