Regija
0

Slovenija udruženju "Esula" dopustila komemoraciju

FENA
Tršćanska udruženje "Unione degli Istriani" u subotu će prvi put na slovenskom teritoriju obilježiti Dan sjećanja na fojbe i žrtve egzodusa, a tomu se u priopćenju za javnost usprotivila ultranacionalistička parlamentarna stranka Zmage Jelinčiča, ustvrdivši da je to "fašistički marš" na Sloveniju.

Unija talijanskih Istrana, koju vodi Massimiliano Lacota, baštini tradicije "esula" koji su nakon Drugoga svjetskog rata napustili krajeve koji su danas u sastavu Slovenije i Hrvatske, a prijašnjih je godina željela u Sloveniji obilježiti taj spomen-dan koji se već nekoliko godina u Italiji u početku veljače slavi kao državni praznik.

Lani je skupina iz te udruge privatno obišla neka mjesta važna za povijest talijanske zajednice u Kopru, ali im policija nije dopustila komemoraciju u selu Rodiku na slovenskom Krasu, gdje se nalazi napušteni rudnik jer njihov skup nije bio prijavljen. U rudniku se navodno nalaze neke talijanske žrtve iz poraća, no mjesni stanovnici kažu da to nije točno.

Ove je godine prvi put slovenska policija dopustila obilježavanje talijanskog spomen-dana jer je skup prijavljen, pa će se pripadnici udruge okupiti u selu Lokevu blizu Sežane, u blizini jame Golobivnice, javili su slovenski mediji. Talijanske optantske udruge tvrde da je ta jama nakon rata bila "puna mrtvaca".

Međutim, za zabranu dolaska talijanske udruge zauzela se u priopćenju za javnost Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča koja tvrdi da nije riječ o komemorativnom skupu, kako je to prijavljeno policiji, nego o "fašističkom maršu".

Najavljeni dolazak Talijana nije komemoriranje žrtvama jer u jami nikad nisu bila nađena nikakva mrtva tijela, nego je skup krinka za izražavanje "agresivnih pretenzija prema slovenskom teritoriju", navodi Jelinčičeva stranka i traži da se skup zabrani.