Ivo Vajgl
0

Slovenija ima moralno pravo na pristup otvorenom moru

FENA
Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da Slovenija ima "moralno pravo" na pristup otvorenom moru koje su može utemeljiti i s aspekta međunarodnog prava ako Hrvatska u pregovorima o granici uvaži "načelo pravednosti".

Slovenija je u razgraničenjima nakon Prvog i Drugog svjetskog rata ostala bez pojasa morske obale sjeverno od Trsta koji je bio u isključivom vlasništvu tamošnjih lokalnih Slovenaca, izjavio je Vajgl.

"Mislim da je sada jedan od povijesnih trenutaka za slovenski narod, trenutak u kojemu ćemo nešto važno dobiti ili izgubiti", rekao je Vajgl u razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju kasno navečer, ocjenjujući stanje nastalo nakon što je Slovenija blokirala nastavak pristupnog procesa Hrvatske prema Europskoj uniji koji uvjetuje rješenjem bilateralnog graničnog pitanja.

"Srž problema je po mojem mišljenju u tome da smo mi Slovenci pomorski narod i da smo to uvijek bili. Pristup otvorenom moru je nešto na što imamo moralno pravo. Naravno, moramo dokazati i da na to imamo pravo po međunarodnom pravu na osnovi stanja na granici sa 25. juna 1991. godine", rekao je Vajgl za slovensku nacionalnu televiziju.