Uzavrela atmosfera
13

Sjeverna Makedonija: Nema kvoruma za smjenu Zaeva, opozicija tvrdi da je jedan poslanik otet

N. C.
Parlament Sjeverne Makedonije
Parlament Sjeverne Makedonije
Parlament Sjeverne Makedonije počeo je danas sjednicu o povjerenju vladi premijera Zorana Zaeva, ali opozicija koja je pokrenula tu inicijatvu nema kvorum da usvoji dnevni red.

Inicijativu za glasanje o povjerenju ponio 61 poslasnik makedonskih opozicionih partija VMRO-DPMNE, Ljevice, Alijanse za Albance i Alternative, kao i Bese koja je još dio Vlade, ali prije početka sjednice jedan od poslanika Bese, Kastriot Redžepi je objavio da neće prisustvovati sjednici.

Na Facebooku poslanik Bese Kastriot Redžepi naveo je da sada nema potrebe za političkom krizom zato što je iz diplomatskih izvora dobio informacije da je moguće da Sjeverna Makedonija u decembru dobije datum za početak pregovora.

"Jedna od najvažnijih stvari za mene i moju stranku Besa je evroatlantska integracija Sjeverne Makedonije. S obzirom na poltički momentum, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva i signala strateških partnera SAD i EU, koju mi je prenio visoki diplomata, da u decembru imamo veliku šansu da dobijemo datum za početak pregovora, odlučio sam da ne učestvujem na sjednici parlamenta na kojoj je trebalo da se donese odluka koja bi dovela u pitanje ovaj vitalni nacionalni i davni cilj", napisao je Redžepi.

Ukupno 60 poslanika opozicije, već satima čeka u makedonskom parlamentu ne bi li saznali gdje se nalazi poslanik Bese, na čiji se glas računalo za svrgavanje vlade Zorana Zaeva.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će čekati do ponoći, ne bi li se "izgubljeni" poslanik pojavio.

Suštinski, VMRO-DPMNE je još prošle sedmice izbrojao 61 glas za izglasavanje nepoverenja vladi Zorana Zaeva, pokušavajući da dodatno materijalizuje dobre rezultate na lokalnim izborima i ishitrenu najavu makedonskog premijera da će u slučaju poraza na biralištima podnijeti ostavku.

VMRO-DPMNE je odmah optužio socijaldemokrate da su "oteli" Kastratija, dok iz njegove stranke tvrde da ne znaju gdje se njihov poslanik trenutno nalazi.

Redžepi se, tokom večeri, još jednom javio preko Facebooka, navodeći da je dobro te da će objasniti šta se dogodilo.

Ovakav ishod inicijative opozicije uslijedio je nakon što je čitav niz visokih zapadnih zvaničnika, uključujući Emnanuela Macrona, nizozemskog ministra vanjskih poslova Marka Ruta, pokušao da zaustavi pad vlade Zorana Zaeva.