Regija
0

Serge Brammertz dolazi u Beograd

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz dolazi u dvodnevnu posjetu Beogradu, u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom, javile su agencije.

Brammertz će izvještaj podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a krajem novembra, a predstaviti na sjednici sredinom decembra. Od tog izvještaja zavisit će i odluka Evropske unije o primjeni Prijelaznog sporazuma i početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoki funkcioneri Srbije su optimisti kada je riječ o predstojećoj ocjeni saradnje Srbije s Tribunalom i pored toga što još uvijek nisu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Glavni tužilac Tribunala je nedavno u Sarajevu ponovio da je njihovo hapšenje apsolutni prioritet suda i poručio da je u pitanju i kredibilitet međunarodne pravde i međunarodne zajednice.

Zvaničnici Srbije tvrde da je, poslije hapšenja Radovana Karadžića, očigledna spremnost Beograda da Haagu izruči preostale bjegunce.

Brammertza će sutra dočekati predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić, nakon čega će glavni tužilac razgovarati s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcionog tima.

U utorak Brammertz će razgovarati i sa predsjednikom i premijerom Srbije, kao i drugim državnim zvaničnicima.

Brammertzu će tokom posjete biti predstavljeni svi rezultati dosadašnjih aktivnosti i plan budućih akcija u vezi sa saradnjom s ICTY-em.