Regija
0

Scheffer osudio upad Srba u sudske institucije Mitrovice

Sarajevo-x.com
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji u petak boravi u posjetu Kosovu, osudio je jutrošnji nasilni upad srpskih prosvjednika u zgradu sudova na sjeveru Kosova, ocijenivši da je riječ o napadu usmjerenom protiv UN-a, međunarodne zajednice te reda i zakona.

Scheffer je na kraju jednodnevnog posjeta Kosovu upozorio, na konferenciju za novinstvo u vojnoj zračnoj luci kod Prištine, kako KFOR neće dopustiti nikakav oblik nasilja te da će jamčiti teritorijalni integritet Kosova.

"Provokacije kao što je jutrošnja ne pomažu i one vode ka neprihvatljivim situacijama", rekao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a je kritizirao i ponašanje srpskih čelnika sa sjevera Kosova koji su bojkotirali najavljeni susret s njime na sjeveru Mitrovice. "Izražavam žaljenje za ono što se dogodio i što su Srbi odbili susret. Oni su učinili veliku grešku, jer NATO nije na Kosovu da jamči sigurnost za jednu zajednicu, već za sve građane Kosova", rekao je Scheffer dodajući kako će KFOR nastaviti pružati sigurnost svima na Kosovu.

Glavni tajnik NATO-a izrazio je zadovoljstvo što proglašenje neovisnosti Kosova nije bilo popraćeno uznemiravajućim posljedicama, neovisno o tome što je bilo nekoliko provokacija. U razgovorima s kosovskim predsjednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Hashimom Thaqijem Scheffer je izrazio zadovoljstvo pokazanom odmjerenošću koja je pratila proglašenje neovisnosti, istaknuvši važnost takva odnosa i dalje.

Jaap de Hoop Scheffer tijekom dana je posjetio Mitrovicu i susreo se samo s predsjednikom općine, bivšim kosovskim premijerom Bajramom Rexhepijem.

Visoki dužnosnik NATO-a tijekom današnjeg boravka na Kosovu razgovarao je i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Jochimom Rueckerom, zapovjednicima više nacionalnih brigada KFOR-a na čelu sa glavnim zapovjednikom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, generalom Xavierom de Marhancom te s posebnim izaslanikom EU na Kosovu Pieterom Feithom i voditeljom europske misije EULEX Yvesom de Kermabonom.