Beograd
0

Saslušavanje osumnjičenih za pomaganje u bijegu Župljanina

FENA
Tužiteljstvo za ratne zločine i MUP Srbije u srijedu su priveli na saslušanje sedam osoba osumnjičenih da su pomagali u bijegu haškom optuženiku Stojanu Župljaninu, bivšem visokom dužnosniku policije Republike Srpske.

Stojan Župljanin uhićen je u Pančevu 11. lipnja ove godine, nakon što se devet godina skrivao, te je deset dana kasnije izručen Sudu u Den Haagu.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za beogradsku televiziju B92 da sedam osoba osumnjičenih za pomaganje Župljaninu nisu uhićene nego pozvane na saslušanje, kao i da će biti saslušavane u sljedećih nekoliko dana.

Širokom akcijom vlasti za iznalaženje Župljaninovih pomagača obuhvaćeno je više desetaka građana koji su stvarali mrežu za skrivanje haškog optuženika Župljanina.

Vekarić je kazao i da je " 'provaljen šifrarnik Župljanina, da se on od 1999. godine, osim u Srbiji, skrivao u još četiri države na Zapadu, Istoku i u Africi, odnosno u Lagosu, gradu u Nigeriji, zatim u Moskvi i Parizu". Kazano je i da se više puta se nalazio u Crnoj Gori, gdje je bio na moru, a boravio je na 27 lokacija u Srbiji.

Objašnjavajući da li je utvrđeno kako je Župljanin došao do originalne osobne iskaznice pod lažnim imenom u Srbiji, Vekarić je naveo kako je utvrđeno da je u Republici Srpskoj dobio identitet mrtvog Branislava Vukadina i da mu je jedan od osumnjičenih pomogao dobiti izbjegličku iskaznicu.

"Na temelju tih papira izdani su mu osobne isprave u Bačkom Petrovcu", rekao je Vekariæ, navodeći da je za to bila nužna pomoć ljudi u tamošnjoj policiji.

Vekarić tvrdi i da Župljanin i "danas iz pritvora Haškog tribunala vrši pritisak na svjedoke i zastrašuje ih u telefonskim razgovorima". "S tom činjenicom upoznat æemo Tužilaštvo u Haagu", dodao je Vekarić.

Haški sud tereti Stojana Župljanina za planiranje, poticanje, naređivanje i izvršenje zločina protiv čovječnosti kao sudionik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i da je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

Župljanin je tijekom ratnih sukoba u BiH bio načelnik Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci, obnašao je najviše policijske dužnosti u Bosanskoj Krajini i zastupao policiju u Kriznom štabu "Autonomne Regije Krajine".

Prema optužnici, "krizni štab Autonomne Regije Krajina provodio je opći plan kontrole i etničkog čišćenja na teritoriju Banje Luke, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Bosanskog Petrovca, Čelinca, Donjeg Vakufa, Ključa, Kotor Varoša, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Šipova i Teslića.