Parlamentarni izbori u Sloveniji
0

Sarajevo: Otvoreno biračko mjesto za građane Slovenije

SRNA
U Sarajevu je jutros u 9.00 sati u zgradi Ambasade Slovenije otvoreno biračko mjesto na kojem će državljani te zemlje koji žive u BiH moći da glasaju za slovenačke parlamentarne izbore.

Biračko mjesto bit će otvoreno do 17.00 sati, potvrđeno je Srni u slovenačkoj Ambasadi.

   U Ambasadi nisu mogli precizirati koliki je broj slovenačkih državljana u BiH sa pravom glasa, navodeći da će danas u više od 20 ambasada Slovenije širom svijeta državljani te zemlje moći da izađu na parlamentarne izbore.

   U Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori i prema rezultatima predizbornih anketa opozicione stranke desnog centra imaju najviše šanse za pobjedu.

   Opoziciona Slovenačka demokratska partija na čijem je čelu bivši premijer Janez Janša očekuje povratak na vlast uz obećanje da će smanjiti budžetski deficit, stvaranje novih radnih mjesta i podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

   Odlazeća vlada na čijem su čelu Socijaldemokrati premijera Boruta Pahora izgubili su većinu u maju usljed internih političkih nesuglasica dok im je u septembru izglasano nepovjerenje.  Glasačka mjesta otvaraju se u 7.00 sati a zatvaraju se u 19.00 sati. Preliminarni rezultati očekuju se do 20.00 sati.