Emir Kusturica
0

"Sarajevo je guz*o crijevo"

Sarajevo-x.com
Foto: Guardian
Foto: Guardian
Prema riječima režisera Emira Kusturice u intervjuu koji je dao za Press, novinar HTV-a Aleksandar Stanković je na intervju na Mokru Goru došao sa zadatkom da napravi skandal. Iako su praštanje i pomirenje u svim religijama cilj da bi moglo da se normalno živi, Sarajevo i Zagreb to ne žele, ali oni još uvijek ganjaju vještice od prije rata, kaže Kusturica.

Kusturica je rekao da je u Sarajevu razvijen apriori odnos prema njemu, koji se njeguje i u Zagrebu,

"Ne postoji moja frustracija prema Sarajevu. Postoji njihova frustracija u odnosu prema meni. Između nas stoje nespojive razlike. Moj život i karijera su izuzetno uspješni, a njihov grad i ideje su užasno propale", rekao je Kusturica.

Kusturica je rekao da je u Sarajevu formirana teza koja glasi: "Kusturica je pio viski sa Srbima, dok su Sarajevo i Srebrenica stradali", i ona se njeguje i u Hrvatskoj. Eksplozija te teze dogodila sa novinarom HRT-a.

"Upravo je taj novinar najbolje isprojektovao bazu koja u tom šatro "elitnom" dijelu Sarajeva vlada", rekao je Kusturica.

On je dodao da je Stanković došao na Mokru Goru sa zadatkom da napravi skandal i incident.

"Iako je u hrišćanstvu, pa i u svim drugim religijama, pomirenje i praštanje cilj da bi se moglo normalno živjeti, oni taj cilj ne žele. Oni ne žele praštanje, i još uvek ganjaju vještice od prije rata. Tako oni i dalje slikaju simboličku sliku jednog zlikovca koji, eto,"pije viski dok mi stradamo". Uzgred rečeno, uopšte ne pijem viski", rekao je Kusturica.

Kusturica se nije zadržao samo na tome, pa je rekao da Sarajevo živi u iracionalnom svijetu.

"Kada je pao Berlin, u Odžaku su muslimani još uvijek branili taj grad. U Berlin uđu saveznici, ali muslimani još uvijek brane Odžak!? Dakle, tu postoji njihov trajni nesporazum sa samim sobom. Moji filmovi funkcionišu na nivou na kojem oni ne mogu ni da sanjaju. Njima ustvari ne treba mišljenje cijelog svijeta. To mišljenje oni formiraju u svojoj kotlini. Neka im bude, nemam ništa protiv toga! Ali, ideja sarajevske "šatro-elite" doživela je potpuni krah. Niti su stvorili multietničko društvo, niti imaju čovjeka u korpusu muslimanskog naroda koji je privlačan za Srbe i Hrvate", rekao je Kusturica.

Kusturica je progovorio i razlici između njega i Sarajeva rekavši da je razlika u tome što oni žive u gu**** crijevu koje se zove Sarajevo.

"Njihova država se otprilike prostire od Sarajeva do Kaknja i Zenice, i tu već prestaje ta ideja. Ona se razbija kod Doboja, nestaje u Mostaru. Ali, ideja sarajevske "šatro-elite" doživela je potpuni krah", rekao je Kusturica.