Austrija
0

Sanader ne pristaje na brzo izručenje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u drugom je dijelu intervjua za list Salzburger Nachrichten u nedjelju izjavio neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja dok god ne bude u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti.

"Mojim odvjetnicima u Zagrebu još uvijek nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", rekao je Sanader za Salzburger Nachrichten.

Intervju s bivšim hrvatskim premijerom vođen je u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. List je prvi dio intervjua objavio u petak, a drugi u nedjelju na svojim internetskim stranicama.

U razgovoru je Sanader odlučno opovrgao da je pokušao pobjeći kako bi izbjegao uhićenje. "To su besmislice. Nekoliko dana ranije sam se tek vratio u Hrvatsku iz Sjedinjenih Država", kazao je Sanader i rekao da ujutro, kada je krenuo na put zbog nekoliko poslovnih sastanaka, "još ničega nije bilo".

"Kad sam stigao u inozemstvo, saznao sam da su mi u parlamentu ukinuli imunitet, pa sam obavijestio svoje odvjetnike da ću se brzo vratiti, čim završim sa sastancima. Dan kasnije saznao sam za nalog za uhićenje. Odmah sam ne nekoliko mjesta ostavio obavijest da se već nalazim na povratku u Hrvatsku, a odvjetnici su me trebali sačekati iza tunela ispod Karavanki", tvrdi bivši hrvatski premijer.

Sanader kaže da u ćeliji puno čita, recentne knjige Tonyja Blaira i Stephena Hawkinga, ali još više razmišlja o tome "kako će razotkriti zavjeru protiv sebe".

Njegov je progon, smatra, politički motiviran. Glavni državni odvjetnik "ovisi o nominaciji parlamenta, a tamo vlada gospođe Kosor ima većinu”, kaže Sanader i dodaje kako Mladena Bajića pozna iz mladosti koju su obojica proveli u Splitu.

"On je potekao iz komunističke obitelji, a ja iz katoličke. Kad smo kod kuće zalazimo u isti kafić, u isti restoran”, kaže Sanader i objašnjava kako je kod glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića došlo do "preokreta".

"Optužbe koje se stalno pojavljuju da sam za posredovanje kredita kod Hypo-Alpe-Adrije strpao veliku proviziju u džep, prastare su. Prvi put su se pojavile 2001. godine. Onda još uopće nisam bio premijer. Državno odvjetništvo istražilo je stvar i utvrdilo da su to neutemeljene tvrdnje jedne žene koja se nadala izvući iz toga osobnu korist. Nakon toga se svakih nekoliko godina ponovo pojavila ta priča. Malo prije nove godine 2010. opet sam demantirao priču. A glavni državni odvjetnik mi je poslao SMS i poručio da sam to dobro učinio i da je žena lagala. Još uvijek imam taj SMS. Nakon što su me izbacili iz stranke nekoliko dana kasnije, i nakon mog razgovora s premijerkom, kod državnog odvjetnika je došlo do preokreta. Jednom zaposleniku američkog veleposlanstva je ispričao da će zbog tog slučaja pokrenuti istragu protiv Sanadera", rekao je bivši hrvatski premijer koji tvrdi da će dokazati svoju nedužnost.

"Postoje izjave jednog svjedoka ovjerene kod javnog bilježnika. To ćemo predočiti", najavio je Sanader svoju obranu.