Uče od članova bivše OVK
2

Rusija brine zbog obuke sirijskih pobunjenika na Kosovu

FENA
Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici
Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog izvještaja koji govore da se sirijski pobunjenici treniraju na Kosovu i prolaze obuku kod članova bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji stvaraju međunarodnu bazu za obuku pobunjenika.

"Našu pažnju privlače posljednji medijski izvještaji o vezama sirijske opozicije i vlasti takozvane Republike Kosovo. To uključuje ne samo razmjenu iskustva u organizovanju separatističkog pokreta uperenog protiv režima, već uključuje obuku sirijskih pobunjenika na Kosovu", saopćilo je rusko ministarstvo.

Prema navodima Moskve, centri za obuku su u bivšim bazama OVK-a, a "pretvaranje Kosova u međunarodnu bazu za obuku pobunjenika za različite oružane formacije mogao bi da bude glavni destabilizujući faktor na Balkanu".

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je ocijenilo da takve namjere navode na zabrinutost i da su namjere o obuci sirijskih pobunjenika na Kosovu u suprotnosti s naporima UN-a i njihovog specijalnog mirovnog izaslanika Kofija Annana.

Ruski mediji pozvali su se na izvještaje zapadnih agencija prethodnih nedjelja i prenijeli da je delegacija sirijskih pobunjenika otputovala u Prištinu direktno iz SAD-a, gdje su se navodno dogovorili kako da iskoriste pomoć OVK-a za postizanje svojih ciljeva, prenosi Tanjug.

"Došli smo ovdje da bismo naučili. Na Kosovu su prošli taj put i imaju potrebno iskustvo koje je veoma korisno za nas. Posebno želimo da znamo kako da objedinimo u jednu armiju naše rasute oružane grupe", rekao je jedan od lidera naoružane sirijske opozicije i borac za ljudska prava Amar Abdulhamid.

Abdulhamid je 2005. godine napustio Siriju i prešao u SAD, a od ranije je poznat kao protivnik režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ranije u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov rekao je da je s nedavnim terorističkim napadima u Damasku povezana Al-Qaida, naglašavajući da je Rusija u to "apsolutno sigurna".

Prema zvaničnim podacima UN-a, u sirijskoj krizi poginulo je više od 9.000 osoba, a oko 230.000 napustilo je domove i nalazi se u izbjeglištvu, dok je ukupno milion stanovnika zavisno od humanitarne pomoći.