Regija
0

Rucker ne može spriječiti, ali može poništiti rezultate srpskih izbora na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker teško bi mogao spriječiti održavanje srpskih općinskih izbora 11. svibnja na Kosovu, ali bi mogao poništiti njihove rezultate, rekao je za prištinski list "Zeri" od utorka neimenovani zapadni diplomat.

Dnevnik navodi kako bi održavanje srbijanskih općinskih izbora na Kosovu bio prelazak "crvene linije" i kršenje Rezolucije 1244 UN.

"Samo UNMIK, odnosno OESS, imaju pravo organizirati održavanje lokalnih izbora na Kosovu i ako Beograd održi lokalne izbore to znači da Srbija ne priznaje nikakvu ulogu UNMIK-a", navodi dnevnik.

Izvor prištinskog dnevnika rekao je da je nemoguće spriječiti održavanje općinskih izbora, ako se dopusti održavanje srbijanskih parlamentarnih izbora na Kosovu, jer je nemoguće kontrolirati glasačke listiće za parlamentarne i općinske izbore.

Jedino što UNMIK, odnosno Joachim Ruecker, može uraditi, prema tom izvoru, jest ne priznati legalnost srbijanskih općinskih izbora, uz argument da to znači nepoštivanje i kršenje Rezolucije 1244.

Dnevnik konstatira da je održavanje općinskih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu sigurno najveći izazov za Kosovo od proglašenja neovisnosti 17. veljače.

Srpske vlasti drže da je održavanje izbora 11. svibnja i na teritoriju Kosova sukladno Rezoluciji 1244 VS UN-a.