Obrađeno 97 posto glasova
30

Rezultati izbora u Crnoj Gori: Pokret Evropa sad osvojio najviše glasova, DPS na drugom mjestu

V. K.
Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najveći broj glasova, nakon obrađenih 97 posto glasačkih listića, osvojio je Pokret Evropa sad.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, Pokret Evropa sad osvojio je 25,6 posto glasova te će u novom sazivu Skupštine Crne Gore imati 23 mandata.

Demokratska partija socijalista čiji je predsjednik donedavno bio Milo Đukanović osvojila je drugo mjesto na izborima te će u novom sazivu sa koalicionim partnerima brojati 22 mandata prema do sada prebrojanim glasovima.

Koalicija koju vodi Andrija Mandić, a koja uključuje tri stranke koje nastupaju pod imenom "Za budućnost Crne Gore" osvojila je treće mjesto te će imati 13 mandata.

Dritan Abazović i Aleksa Bečić, političari koji predvode građanski pokret URA i Demokrate osvojili su četvrto mjesto i imat će 11 mandata u novom sazivu.

Raspored u Skupštini na osnovu 96 posto glasova (Foto: CEMI)
Raspored u Skupštini na osnovu 96 posto glasova (Foto: CEMI)

Kao što je već i ranije naglašeno, Bošnjačka stranka ostvarila je veliki rast u odnosu na prošle izbore te su osvojili ukupno šest mandata tj. 6,9 posto glasova.

SNP i Demos broje 3,2 posto glasova odnosno dva mandata. Dvije albanske stranke u Skupštini Crne Gore broje ukupno tri mandata. Albanski forum osvojio je dva mandata dok je Albanska alijansa osvojila 1,5 posto glasova što će im biti dovoljno za jedan mandat.

Jedan mandat u novom sazivu imat će i Hrvatska građanska inicijativa koja je osvojila 0,6 posto glasova.

U narednim danima stranke će pristupiti formiranju nove vlade, a naročito će biti zanimljivo posmatrati formiranje novih saveza koji bi trebali formirati vladu.

Broj mandata i postotak glasova stranka (Foto: CEMI)
Broj mandata i postotak glasova stranka (Foto: CEMI)

Prema pojedinim analitičarima, veliku šansu za formiranje saveza imaju Pokret Evropa sad kao i URA i Demokrate, međutim potencijalnu koaliciju mogla bi ugroziti posljednja afera koja se tiče ulaska južnokorejskog programera kriptovaluta koji je ušao u Crnu Goru, a predstavljao je lice sa potjernice.

"Da li je Milojko Spajić pustio njega u državu ili Filip Adžić (ministar iz URA-e op.a.). Prošle godine je počela ta afera. Adžić i svi iz MUP-a su morali da znaju da je to lice sa potjernice. Sa najdubljim gnušanjem se ograđujem od optužbi Abazovića i Adžića", rekao je lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Veliku ulogu u formiranju vlasti mogla bi predstavljati i koalicija koju vodi Andrija Mandić, a koja je osvojila 13 mandata.

Također, veliko iznenađenje izbora predstavlja i rezultat Bošnjačke stranke čiji je nosilac liste najavio kako će stranka imati ključnu ulogu u formiranju vlasti.

"Za sredine gdje žive Bošnjaci, ali i za cijelu Crnu Goru, tada su sve one investicije krenule sa realizacijom. Sve to je zaustavila 42. Vlada i pokušala je da pošalje signal da može Crna Gora bez Bošnjaka, bez bošnjačke mladosti, bez bošnjačke pameti. Ali Ipak nije mogla i zato ćemo poslije 11. juna mi odlučivati sa kim ćemo praviti Vladu i ko može sa nama da razgovara", rekao je prije nekoliko dana nosilac liste Ervin Ibrahimović.