Regija
0

Referendum o kosovskim institucijama 14. i 15. februara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbornici Skupštine opštine Leposavić donijeli su danas odluku da 14. i 15. februara bude održan referendum na kome će se stanovnici sjevera Kosova izjasniti o tome da li prihvataju kosovske institucije.

Vanrednoj sjednici Skupštine opštine Leposavić prisustvovalo je 16 od ukupno 31 odbornika, a zasijedanje su bojkotovali odbornici iz Demokratske stranke i jedan odbornik član PUPS-a.

Sjednici nije prisustvovao ni predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić,  koji je ranije izjavio da ne vidi smisao referenduma, pošto kosovske institucije nije priznala ni Vlada Srbije i da je zbog toga besmisleno raspisivanje referendum na opštinskom nivou.

Predsjednik odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Goran Lazović rekao je Srni da je odluka donijeta jednoglasno, a da su odbornici iz DS-a i PUPS-a pod pritiskom odbili da učestvuju u radu skupštine.

"Pouzdano znamo da su predstavnici Ministarstva za Kosovo i rukovodstvo pokrajinskog odbora DS-a u proteklih nekoliko dana pretili odbornicima, tražeći od njih da ne  prisustvuju sednici i ne podrže odluku o raspisivanju referenduma", rekao je Lazović.

On je ocijenio da je današnjom odlukom SO Leposavić očuvano jedinstvo Srba na sjeveru Kosova i da će građani Leposavića, zajedno sa građanima ostale tri opštine, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice 14. i 15. februara na referendumu kazati "ne" kosovskim institucijama.