Regija
0

Prvooptuženi Ramović negira navode optužnice

FENA
U nastavku suđenja četrnaestorici novopazarskih vehabija koji se terete za zločinačko udruživanje i terorizam, danas je prvooptuženi Senad Ramović negirao da je počinio krivična djela za koja se tereti, tvrdeći da oni nisu htjeli nikoga da napadnu.

On je rekao da se "optužnica zasniva na mržnji prema islamu i muslimanima" i dodao da ona izgleda kao da ju je "pisao Bush ili agent CIA-e Zukorlić".

Izjašnjavajući se o navodima optužnice u Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Beogradu, Ramović je optužio muftiju Muamera Zukorlića da je vodio kampanju protiv njih, tvrdeći da nisu htjeli nikoga da napadnu, već da su oni bili napadani.

Ramović je optuživao Zukorlića da je "odstupio od vjere i da će ovaj problem biti riješen kada Zukorlić bude uhapšen".

On je odbacio navode optužnice koji terete vehabije da su željeli političku moć, ističući da oni priznaju samo Allaha, kao i da su protiv zelenaša, prostitucije, pušenja, alkohola...

Prvooptuženi je negirao i dio optužnice da su vehabije planirale ubistvo Zukorlića, tvrdeći da je svojevremeno bio u njegovoj pratnji i da je želio da ga ubije to bi uradio odavno.

Ramović tvrdi da su oni istjerani iz džamija, da im ne daju da klanjaju i da su kada su htjeli da se brane od muftijinih ljudi proglašeni teroristima.

O dijelu optužnice koji ih tereti da su velike količine hrane krili u svojim kampovima na planini Ninaji, optuženi je rekao da su oni sakupili novac i kupili 1.000 paketa hrane koje su planirali da podijele sirotinji.

On je negirao i da su postojala dva kampa na Ninaji, tvrdeći da su to bila dva šatora gdje su klanjali.

Suđenje vehabijama počelo je danas čitanjem optužnice koja ih tereti da su u periodu od druge polovine 2006. godine pa do 16. marta 2007. na teritoriji Novog Pazara i Sjenice organizirali zločinačko udruživanje u namjeri da ugroze sigurnost Srbije.

Oni su optuženi i da su planirali ubistvo muftije Zukorlića 3. marta 2007. godine, ali su od toga odustali jer je naišla policija, kao i da su planirali napade na zgradu policijske uprave u Novom Pazaru, a jedan od optuženih Mehmedin Košlji je u svom kompjuteru unosio odabrane ciljeve za terorističke napade.

Prema navodima optužnice, vehabije su uspostavili bliske veze sa istomišljenicima u inostranstvu od kojih su pribavili sredstva za nabavku oružja, municije, vojne opreme, sanitetskog materijala i hrane, što je i pronađeno u njihovim kampovima na planini Ninaji, javio je Tanjug.

Prema jednom optuženom sud je razdvojio postupak.