Regija
0

Priština: 21 Srbin prijavljen zbog nereda

FENA
Kosovska je policija specijalnom međunarodnom tužitelju na Kosovu kazneno prijavila 21 Srbina zbog sumnje da su odgovorni za rušenje i paljenje carinskih točaka na granici između Kosova i Srbije, priopćila je danas Kosovska policijska služba (KPS), a vijest o tome izazvala je negativne reakcije srpskih predstavnika na sjeveru Kosova.

Osnovano se sumnja da su oni počinili kažnjiva djela ugrožavanja javnog reda i mira na Kosovu i napada na predstavnike vlasti, navodi se, uz ostalo, u kaznenoj prijavi.

Prijave su tužitelju podnesene 3. travnja nakon istrage o neredima u Mitrovici i drugim mjestima na sjeveru Kosova 19. veljače ove godine, dva dana nakon proglašenja neovisnosti Kosova, navodi se u policijskom priopćenju.

Policija je najavila da će kazneno prijaviti i druge osobe za koje navodno ima dokaze da su sudjelovale u neredima na sjeveru Kosova. Neki prištinski mediji javljaju da je riječ o nekim političkim vođama kosovskih Srba.

Predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća sjevernog Kosova (SNV) Milan Ivanović optužio je Kosovsku policijsku službu da lažnim optužbama želi "destabilizirati stanje na sjeveru Kosova".