Regija
1

Prijetnje Aidi Ćorović se nastavljaju: Metak je skup za neljude poput tebe

Piše: J. H.
Mirza Ganić
Mirza Ganić
Aktivistici i direktorici Nevladine organizacije Urban-In iz Novog Pazara Aidi Ćorović i jučer su upućene prijetnje pripadnika selefijskog reda koji se trenutno nalaze u borbi u Siriji.

Ćorović već nekoliko dana ima stalno osiguranje koje je dobila nakon prijetnji smrću Mirze Ganića, pripadnika selefijskog pokreta iz Sandžaka, koji se već nekoliko mjeseci nalazi u ratom zahvaćenoj Siriji, gdje se bori na strani pobunjenika.

Ova aktivistica i direktorica novopazarske nevladine organizacije prijetnje je dobila nakon što je javno govorila o položaju žena u Sandžaku koje su, tvrdi ona, prisiljene da nose hidžab, odnosno marame, koji se uz to zloupotrebljavaju u političke svrhe. Nakon prvobitnih prijetnji, Ganić se jučer ponovo oglasio na Facebooku.

"Tvoja glava i nije cijenjena niti se neko trudi da te ubije. Da je tako, već bi odavno bila mrtva zajedno sa onima koji te čuvaju. Svima je jasno da pokušavaš biti što više u medijima, slava vuče... Zato napadaš one koje narod voli. Prvi je bio Ugljanin, zatim Zukorlić, a vidim da si sada i o meni počela govoriti. Žalosno ti je stanje. Mislim da ti pratnja ne treba... Od Allaha te niko ne može sačuvati. Znam da se ne bojiš, razlog je to što misliš da Allah ne postoji. Pamet u glavu i okani se besposlica. Ima vremena da i nešto naučiš. Da smo htjeli, u realnosti bi bilo kao i na ovoj slici. Ne umišljaj, nebitna si. Metak je skup za neljude poput tebe, zato nož. I to onaj višestrukih namjena", napisao je Ganić na Facebooku.

U razgovoru za portal Klix.ba Ćorović kaže da je prijetnje članova selefijskog pokreta iz Sandžaka ne plaše. Naprotiv, tvrdi naša sagovornica, prijetnje joj daju još više snage za istraje u onome za šta se zalaže.

Aida Ćorović (Foto: Medija centar Beograd)
Aida Ćorović (Foto: Medija centar Beograd)

"Stalno izvrću teze da sam ja protiv pokrivanja žena. Ja zagovaram da je pravo muslimanke da iznosi svoj stav, da se oblači prema muslimanskim propisima, ali sam protiv toga da se to zloupotrebljava u političke svrhe, odnosno u Zukorlićeve lične svrhe, da se on predstavlja kao nekakav glavni dasa. To je ono što njega ustvari najviše nervira", kaže Ćorović. Dodaje da je za Ganića čula tek prije nekoliko dana.

Međutim, direktorica Nevladine organizacije Urban-In kaže da je osim prijetećih dobila i poruke podrške.

"Ohrabruje me to što su mi se javile prave muslimanke, pokrivene žene koje me podržavaju. To je razlika između trenutnog i stanja od prije dvije i po godine (kada joj je prvi put prijećeno op.a.). Ljudi otvaraju oči, a zlo i lični interes ne mogu dugo da stoje sakriveni. On je jedan najobičniji kriminalac koji je privatizovao Islamsku zajednicu. Od jedne za mnoge ljude svete institucije napravio je cirkus", tvrdi Ćorović za Klix.ba.