Uoči izbora u Hrvatskoj
0

Prema anketama vodi Ivo Josipović

SRNA
Kandidat SDP-a za predsjednika Hrvatske Ivo Josipović ubjedljivo vodi, prema najnovijim anketama, i dobija oko 30 procenata, ali se sve više zaoštrava borba za drugo mjesto, koje vodi u drugi krug.

Nekadašnji visoki funkcioner SDP-a i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je izbačen iz stranke nakon što se kandidovao bez podrške svoje partije, za sada je na drugopj pozociji, ali mu "za vrat pušu" nezavisni kandidati Nadan Vidošević i Dragan Primorac, kao i kandidat HDZ-a Andrija Hebrang.

Istraživanje koje je  za SDP provela agencija "Puls" pokazuje da Josipović ima podršku 30 odsto birača, a identičan je rezultat Josipoviću dalo i istraživanje koje je za svoje potrebe proveo izborni štab HDZ-ovog kandidata.

I anketa koju je agencija "Promocija plus" obavila za Primorčev izborni štab potvrdila je da Josipović ubjedljivo vodi.

Da će borba za ulazak u drugi krug do kraja biti neizvjesna, pokazuje i podatak da je razlika između drugoplasiranog (u sva tri istraživanja to je Bandić) i petoplasiranog kandidata samo pet postotnih poena. A to znači da je razlika gotovo unutar statističke greške, koju treba uzeti u obzir pri svakoj anketi te vrste.

Osim toga, istraživanja nisu obuhvatila glasače u dijaspori koji bi mogli presudno uticati na konačni redoslijed kandidata, pa čak i odrediti ko će sa Josipovićem ići u drugi krug. Pogotovo što sva četiri kandidata računaju na njihove glasove.

Značajna promjena biračkog raspoloženja koju sugerišu pomenuta istraživanja vjerovatno su rezultat pojačane kampanje Hebrangovog izbornog štaba u posljednjih sedam dana. Prema HDZ-ovom istraživanju, Hebrang osvaja 11 odsto, a i anketa njegovog konkurenta Daragana Primorca daje mu gotovo deset odsto. 
Da će učiniti maksimalne napore da Hebrang uđe u drugi krug, potvrdila je i predsjednik HDZ-a Jadranka Kosor, koja je pozvala članstvo da udvostruči angažman u kampanji.

I Dragan Primorac je već dvije sedmice u izbornoj ofanzivi, s izrazito jakom medijskom kampanjom, koja je očito dala rezultat. Ne samo njegovo, već i SDP-ovo istraživanje daje mu četvrto mjesto sa oko deset odsto biračke podrške.

Mnogi analitičari predviđaju da će većina glasača HDZ-a, dijaspore kao i konzervativnijih birača u drugom krugu dati svoj glas Josipovićevom protivkandidatu - ma ko on da bude. 

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan 27. decembra.