Kriza na Kosovu
0

Predstavnici Srbije i KFOR-a se nisu uspjeli dogovoriti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kasno sinoć u bazi kod Leposavića na Kosovu sastali su se i pregovarali Borko Stefanović, predstavnik Vlade Srbije, i Erhard Biler, komandant KFOR-a. Nisu uspjeli da se dogovore na koji način riješiti krizu na sjeveru te zemlje, te će razgovori biti nastavljeni danas.

Kako prenose srbijanski mediji, Srbi već 11. noć dežuraju na barikadi u Rudaru kod Zvečana i tu planiraju ostati do konačnog rješenja.

Iako je Stefanović bio optimista prije početka pregovora, ni nakon pet sati nije bilo dogovora, a nakon završetka sastanka niko od učesnika nije davao izjave medijima.

Tema razgovora bili su detalji nacrta sporazuma koji je dogovoren u srijedu navečer. Odbornici opština na sjeveru Kosova podržali su zahtjeve državnih organa Srbije da se vrati na pređašnje stanje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ali nisu razmatrali i nacrt usaglašenog sporazuma, prenosi Tanjug.

Taj nacrt predviđa da KFOR zadrži kontrolu nad prelazima do sredine septembra, s tim da, ukoliko bude potrebno, taj vremenski rok može biti produžen.

KFOR bi, prema tom nacrtu, trebalo da dozvoli prolaz za putnička vozila i kamione do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama.

Dogovor podrazumijeva i uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima na sjeveru i ponovno uspostavljanje slobode kretanja u tom dijelu Kosova.