Hrvatska
0

Potvrđena i peta optužnica protiv Sanadera

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je petu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera za nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u centru Zagreba, čime je država oštećena za 26,4 miliona kuna /3,51 miliona eura/.

Osim Sanadera, optuženi su i bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković, bivši poslanik HDZ-a i vlasnik lanca mesara Stjepan Fiolić i vlasnik preduzeća koje je vršilo procjenu Mladen Mlinarević.

Čedo Prodanović, advokat bivšeg hrvatskog premijera, rekao je da Sanader odbacuje sve optužbe.

Advokati Čobankovića i Fiolića izjavili su da su oni sve priznali još u istrazi, ali da Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/ u toj fazi ne pristaje na pogodbu o visini kazne.

Po optužnici, Fiolić je zgradu u centru Zagreba prodao Ministarstvu regionalnog razvoja 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković i Mladen Mlinarević, čija je kompanija vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos.

Ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana je duplo, na 79,9 miliona kuna /10,63 miliona eura/.

Sanader se tereti da je na užem kabinetu vlade isposlovao sklapanje spornog posla, pa je Vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već narednog dana.

Fiolić je nakon hapšenja u aprilu ove godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega, ali je kasnije promijenio iskaz, rekavši da je oko 17 miliona kuna /2,26 miliona eura/ odnio Sanaderu, na njegov zahtjev.

Istražiocima je otkrio mjesto na svom imanju na kome je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od deset godina za zloupotrebu položaja, ratno profiterstvo zbog traženja provizije od Hipo banke i primanja mita od mađarske kompanije MOL kako bi preuzela upravljačka prava u Naftnoj kompaniji - INA.

U toku je suđenje u slučaju "Fimi medije", gdje se Sanader sa svojom bivšom strankom HDZ i još nekoliko nekadašnjih stranačkih zvaničnika tereti za izvlačenje oko 70 miliona kuna /9,3 miliona eura/ iz državnih institucija i preduzeća.

Očekuje ga i suđenje zbog nezakonite prodaje struje Hrvatske elektroprivrede po povlašćenoj cijeni preduzećima "Dioki" u Zagrebu i "TLM" u Šibeniku.