U Beogradu ogorčeni
323

Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo, vraćen s državne granice: "Ova vrata će otvoriti Bog"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kosovske vlasti zabranile su u ponedjeljak poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo gdje je za danas u Pećkoj patrijaršiji zakazano zasjedanje sabora SPC-a.

Patrijarh je tokom popodneva trebalo stići na Kosovo, ali je uoči dolaska na prijelaz Merdare iz Prištine stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC-a ne može ući na prostor Kosova.

Pećka patrijaršija je od sredine 14. stoljeća historijski tron poglavara SPC-a i tradicionalno duhovno sjedište, a na popisu je kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da su u skladu sa svim protokolima, Prištini poslali najavu o planovima poglavara SPC-a, ali je "suprotno svim sporazumima (kosovski premijer Albin) Kurti uskratio mogućnost patrijarhu da nazoči prvom danu Sabora SPC-a i bude podrška i oslonac svom narodu i vjernicima.

Porfirije je saopćio u pisanoj izjavi medijima kako "kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik", zna i poručuje "da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog".

"Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima", naveo je Porfirije.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je odbilo zahtjev patrijarha SPC-a da posjeti Pećku patrijaršiju, objavili su kosovski mediji.

Ministarstvo je najavilo da neće dopustiti posjete Kosovu sve dok Srbija ne prestane kršiti Sporazum iz Briselu, ne dopusti posjete kosovskih državnih dužnosnika Srbiji i ne prestane s kampanjama protiv Kosova.

Od Beograda se očekuje i da prestane s govorom mržnje i prijetnji Kosovu i njegovim predstavnicima.

Zabrana kosovskih vlasti poglavaru SPC-a izazvala je brojne reakcije u Beogradu, uz najčešće ocjene da je to "sramotan" i "necivilizacijski čin", te još jedan u nizu poteza kojima službena Priština pokazuje stajalište i netrpeljivost prema Srbima i Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva nazvala je odluku "nerazumnom".