Regija
103

Popov: Tvrdnja da bunt ugrožava Republiku Srpsku je čist bezobrazluk

Klix.ba
Foto: RSE
Foto: RSE
Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam Novog Sada, zamjenu teza o ugroženosti Republike Srpske naziva bezobrazlukom.

"Ovo je pokušaj da se jedan čisto ekonomski protest koji je nastao iz razloga bijede, neimaštine, po starom receptu pretvori u razdor i da se prekine socijalna solidarnost, da ponovo počne svrstavanje u nacionalne torove gdje bi oni opet bili gospodari njihovih sudbina. Na ovaj način političari RS, uz podršku ključnih političara iz Srbije, žele da zavaraju i ljude u BiH porukom, nemojte nasjedati na to zato što je to bošnjačko - hrvatska ujdurma koja je usmjerena protiv RS što je, moglo bi se reći, bezobrazluk", rekao je Popov za Radio Slobodna Evropa.

Iz Beograda je, podsjetimo, poslana poruka da su nemiri u BiH napad na Republiku Srpsku i Dejtonsku Bosnu. Doduše, to je izjavio predsjednik RS Milorad Dodik nakon susreta sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nešto slično je iz Amerike poručio i premijer Ivica Dačić. Politički zahtjevi "jedan čovjek jedan glas", kaže Dačić, idu ka ukidanju entiteta i prava naroda, što je bio uzrok rata u BiH. Potpredsjednik Vučić je bio uzdržaniji objasnivši svoj poziv na hitan sastanak u Beograd dvojici političara iz Banje Luke, uz predsjednika i najjačeg opozicionog lidera, zabrinutošću za stabilnost Republike Srpske i regiona, preskočivši državu BiH.

Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za Srbiju smatra da su socijalni protesti u BiH uznemirili vlastodršce u Beogradu i Banjoj Luci jer je siromaštvo, bijeda i nezadovoljstvo jednako i u svim dijelovima BiH, kao uostalom i u cijelom regionu, pa je moguć domino efekat. Biserko kaže da ovaj socijalni bunt ima i pozitivnu konotaciju:

"To je jedan povoljan razvoj u regionu, zato što se građani u regionu izmiču iz te etnonacionalne matrice i što će se problemi ubuduće rješavati, prije svega, na tom ekonomskom i socijalnom planu i u tom smislu sve ove elite u regionu nemaju šta da kažu. Očigledno da će se oni vjerovatno na tom drugom, višem nivou kako bi to spriječili. Ali, mislim, da se ipak može desiti nešto što oni ne očekuju i što neće biti u situaciji da spriječe. Krajnje je vrijeme da region progovori na neki drugi način."