Hrvatska
0

Policija zabranila proteste i blokadu granica

SRNA
Hrvatska policija najavila je da neće dozvoliti sutrašnju blokadu graničnih prelaza, a poljoprivrednici kažu da neće odustati od planiranih protesta dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko rekao je da protest poljoprivrednika planiran za sutra nije najavljen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

Karamarko kaže da će policija obezbjeđivati i regulisati saobraćaj, ali da neće dopustiti blokadu puteva i graničnih prelaza, jer je to nezakonito.

Poljoprivrednici, s druge strane, kažu da neće odustati od protesta dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

Mediji navode da će se protestima pridružiti i mljekari nakon propalih pregovora sa ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, a najavljena je blokada 15 graničnih prelaza s Mađarskom, Srbijom i BiH.

Zajednica udruženja seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ranije je najavila da će sutra blokirati granične prelaze, uključujući i najfrekventnije prelaze između Hrvatske i BiH - Županja - Orašje i Gunja - Brčko.

"ZUSSB traži hitnu isplatu podsticaja za prošlu godinu, utvrđivanje jedinstvenih cijena pšenice od 1,25 kuna (0,17 eura) i uljane repice od 2,50 kuna za kilogram (0,34 eura), isplatu 60 odsto podsticaja za ovu godinu do 31. augusta, a ostalog dijela do kraja godine", rekla je sekretar Zajednice uduženja Marija Komesarović.

Ona je navela da je među zahtjevima i zajedničko oblikovanje dugoročne strategije hrvatskog agrara.

"Blokada će početi u 11.55 časova i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva", kaže Komesarovićeva.

Komesarovićeva je naglasila da će za vrijeme trajanja blokade saobraćaja na graničnim prelazima prolazak biti dozvoljen samo vozilima hitne medicinske pomoći i pješacima.