Detalji o nastajanju videa iz Srbije
0

Policajac tukao Roma, šef snimao mobitelom

Sarajevo-x.com
Na YouTubeu se ovih dana pojavio snimak iz policijske stanice u Srbiji, na kojem se vidi kako policajac maltretira bespomoćnog Roma, a ubrzo je otkriveno i ko su akteri snimka.

Mjesto radnje je policijska stanica u Vršcu, a pretučeni je Danijel Stojanović. Batine je dobio 30. juna 2007, kada je imao 17 godina.

"Tukli su me golog dva sata bez prestanka, rukama, nogama, drvenom motkom. Oca su tukli u drugoj sobi. U prostoriji je bilo nekoliko policajaca i jedan od njih je snimao. Molio sam da prestanu, plakao sam, psovali su mi majku cigansku", ispričao je Danijel novinaru "Blica".

Optužili su ga da je ukrao neki novac i tukli po glavi, bubrezima, leđima, požalio se. Njegov otac je u to vrijeme bio u susjednoj prostoriji i nisu mu dali da uđe da spasi sina.

Video koji je snimio šef policije na internetu se našao nakon što je vlasnik prodao mobitel. Akteri su i danas na svojim radnim mjestima.

Policajac koji maltretira Roma je Aleksandar Adamov, koji radi u interventnoj jedinici 92. Torturu su snimali njegov šef Bojan Biserčić i jedna neimenovana policajka inicijala M.M, čiji se glas čuje na videu.

O ovom slučaju je prethodno vođena istraga, ali su svi akteri, uključujući i mladog Stojanovića, negirali da se bilo šta dogodilo, prenosi Press.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić naredio je utvrđivanje svih okolnosti incidenta i dao nalog da se suspenduju svi koji su u njemu učestvovali.