Parlamentarni izbori
15

Pokret Evropa vodi na izborima u Crnoj Gori, iznenađujući rezultat Bošnjačke stranke

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori najveći broj glasova za sada ima Pokret Evropa sad koji predvodi Milojko Spajić, podaci su Centra za monitoring i istraživanje Crne Gore.

Stranka čiji je osnivač i aktuelni predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prema 85,5 posto glasova za sada ima ukupno 23 mandata u novoj Skupštini Crne Gore odnosno 25,5 posto glasova.

Drugo mjesto zauzela je koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista koja će u novom sazivu, ako se ovakvi rezultati i zadrže, brojati 22 mandata.

Treća koalicija po jačini je ona koja je na ove izbore izašla pod nazivom "Za budućnost Crne Gore", a unutar koje se nalaze stranke Nova srpska demokratija, Demokratska nardona partija, Pokret za promjene te Socijalistička narodna partija. Oni su za sada osvojili 14,9 posto glasova odnosno 13 mandata.

Rezultati izbora u Crnoj Gori nakon više od 80 posto prebrojanih glasova
Rezultati izbora u Crnoj Gori nakon više od 80 posto prebrojanih glasova

Koalicija koju predvodi dosadašnji predsjednik vlade Dritan Abazović (URA) te Aleksa Bečić (Demokrate) osvojile 12,3 posto glasova tj. 11 mandata.

Što se tiče manjinskih stranaka, iznenađujući rezultat ostvarila je Bošnjačka stranka odnosno koalicija "Jasno je" koja će sigurno imati šest zastupnika u Skupštini Crne Gore što predstavlja duplo više mjesta u odnosu na prošle izbore.

Nosilac liste Ervin Ibrahimović ranije je poručio kako će Bošnjačka stranka imati ključnu ulogu u formiranju nove vlasti.

"Za sredine gdje žive Bošnjaci, ali i za cijelu Crnu Goru, tada su sve one investicije krenule sa realizacijom. Sve to je zaustavila 42. Vlada i pokušala je da pošalje signal da može Crna Gora bez Bošnjaka, bez bošnjačke mladosti, bez bošnjačke pameti. Ali Ipak nije mogla i zato ćemo poslije 11. juna mi odlučivati sa kim ćemo praviti Vladu i ko može sa nama da razgovara", rekao je tada Ibrahimović.

Dva mandata u novom sazivu, prema više od 85 posto glasova, osvojila je koalicija SNP - Demos, Albanski forum je osvojio dva mandata, dok će po jedan mandat imati Albanska alijansa te Hrvatska građanska inicijativa.