Regija
0

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta na kojima će, u drugom krugu predsjedničkih izbora, oko 6,7 milijuna birača moći birati novog predsjednika Srbije između predstavnika Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Pravo glasa u drugom krugu izbora u Srbiji ima 6.723.762 birača koji će moći glasovati na 8.481 biračkom mjestu. Od tog broja, 37.171 birač upisan je u biračke spiskove u inozemstvu, njih 9.177 na odsluženju vojnog roka i 8.201 u zatvorima, javlja Hina.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 20. siječnja bilo je devet kandidata, oko 4,1 milijun birača izašlo je na birališta, te je Nikolić osvojio 1.646.172 glasa ili 39,99 posto, a Tadić 1.457.030 glasova ili 35,39 posto.

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) najavio je mogućnost da - po prvi puta otkako ta nevladina organizacija daje procjene izbornih rezultata u posljednjih desetak godina, s greškom uvijek manjom od jedan posto - ovoga puta, u slučaju da razlika između Tadića i Nikolića bude ispod sto tisuća glasova, neće biti procjene rezultata u nedjelju navečer, već bi se moglo čekati da svi glasovi budu prebrojani.

Republička izborna komisija konačne i službene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora mora objaviti najkasnije u četvrtak, 7. veljače.

Dio potencijala na koji dva kandidata mogu računati u drugom krugu, kako predviđaju analitičari u Srbiji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, dolazi iz fonda glasača koji su u prvom krugu glasovali za jednog od preostalih sedam kandidata - prvenstveno birača Velimira Ilića (310 tisuća glasova), socijaliste Milutina Mrkonjića (245 tisuća), Čedomira Jovanovića (230 tisuća) i predstavnika mađarske manjine Istvana Pasztora (90 tisuća glasova) - ali i onih koji 20. siječnja nisu izašli na izbore.

Jedini koji je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora objavio rezultate svojih istraživanja bio je CeSID, koji je "blagu prednost" dao Borisu Tadiću, prognozirajući da će u drugom krugu Tadić osvojiti između 2,1 i 2,35 milijuna glasova, a Nikolić između dva i 2,25 milijuna glasova, što bi značilo da bi na birališta izašlo od 4,2 do 4,6 milijuna birača u Srbiji.

Biračka mjesta bit će zatvorena u nedjelju u 20 sati, do kada traje izborna šutnja koja je počela u četvrtak u ponoć.